Китайката с "Оскар" снима за Марвел

Клои Чжао ще режисира „Вечните” от приключенската киновселена

Китайката с "Оскар" снима за Марвел | StandartNews.com

Клои Чжао влезе в историята като първата азиатка и едва втората жена с награда "Оскар" за най-добра режисура, но постижението й не беше отразено от телевизията в родния й Китай, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Китайските медийни регулатори решиха през април да не предават церемонията за наградите "Оскар" на стрийминг платформите. Чжао беше критикувана в родината си заради коментари за политическата система, в които според твърдения в социалните мрежи, е обидила Китай. Някои дори повдигнаха въпроса дали тя може да се нарича китайка, предаде БТА. В Хонконг Оскарите не бяха излъчвани на живо по телевизията за първи път от 50 години по търговски причини. В Шанхай достъпът до излъчваното на живо шоу беше блокиран почти два часа. Въпреки това новината за наградите на Клои Чжао се разпространи в интернет. Мнозина одобриха благодарствената й реч с цитит от поема, написана през 13-и век, която тя е учила като дете, както много други китайчета: "Хората са добри по рождение". Клои Чжао е живяла в Пекин до 14-годишна. След това се образова в пансион в Лондон, завършва гимназия в Лос Анджелис и филмова школа в Ню Йорк.

39-годишната Чжао получи първия си "Оскар" за елегичната история "Земя на номади", проследяваща пътешествие из американския Запад на фона на икономически сътресения и личната мъка на главната героиня - в ролята е Франсис Макдорманд, която триумфира за трети път в кариерата си с актьорски "Оскар". Лентата обаче звучи доста документално, в нея липсват силни емоции и наситено драматургично действие. 

Първият филм на Клои Чжао е "Песните, на които ме научи брат ми". Зад гърба си режисьорката има няколко независими проекта, сред които "Ездачът" и "Земя на номади". Следващият е коренно различен - Чжао застава зад камерата, за да заснеме филма "Вечните" от киновселената на "Марвел".

До миналогодишните награди на Киноакадемията едва пет жени бяха номинирани в категорията за най-добър режисьор и никога две в една и съща година. Тази година две дами - Клои Чжао и Емералд Фенъл, по-рано сътвориха история с номинациите си съответно за "Земя на номади" и "Момиче с потенциал", тъй като е известно, че жените зад камера по традиция са пренебрегвани от Киноакадемията. Тази година подобен шанс имаше актрисата Реджина Кинг с режисьорския си дебют "Една нощ в Маями", но в крайна сметка тя не попадна в надпреварата. До победата на Клои Чжао само една жена в историята на Оскарите беше печелила приза за най-добър режисьор - Катрин Бигълоу за "Войната е опиат" (2009). А намалялата с 58 процента спрямо 23,6-те милиона зрители през 2020-та аудитория на Оскарите, не е изолирано явление. Раздаването на "Еми", "Грами" и "Златен глобус" също беше проследено от много по-малко търсачи на силни усещания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай