Холивуд – дело на поляци

Гледаме „Полският Холивуд“ по HBO

Холивуд – дело на поляци | StandartNews.com

Документалният филм на Павел Фердек „Полският Холивуд“ е едно дълбоко лично пътешествие из Америка, в което режисьорът тръгва по стъпките на източноевропейските основатели на Холивуд. Сам Голдуин, Луис Б. Майер и братя Уорнър са само част от полските евреи, емигрирали в Щатите в търсене на благодатни условия за сбъдване на големите си мечти. Без тях съвременната фабрика за мечти Холивуд може би пак щеше да съществува, но определено нямаше да бъде същата. Продукцията е с премиера на 18 юни в HBO GO и във вечерта за документалистика по HBO от 22:30 часа.

„Полският Холивуд“ е универсална история за смелостта и решителността да реализираш големите си мечти. Роден в малко село, еврейският обущар Бенджамин Врона емигрира със семейството си в САЩ през 1886-а. Променя името си от Врона на Уорнър, а малко повече от двадесет години по-късно синовете му създават известното филмово студио Warner Bros. Междувременно през 1895-а шестнадесет годишният Шмуел Гелфиш преминава пеша близо 1500 километра до френския пристанищен град Кале и оттам се отправя за Ню Йорк. Двадесет и седем години по-късно, вече наричан Самюъл Голдуин, той е известен като един от създателите на първия игрален филм, сниман в Холивуд, „The Squaw Man“ от 1913-а и като продуцент и създател на едни от най-големите филмови компании.

„Истина ли е това, което казват - всички холивудски магнати произхождат от зона в радиус от 500 км около Варшава. Защо? - "Това е въпросът!" - отговаря Грегъри Ор, внукът на Джак Уорнър, в документалния филм. Павел Фердек се опитва да открие тайната на успеха на полските имигранти в САЩ и да разкрие най-дълбоките мистерии на Холивуд. Той достига до изтъкнати съвременни продуценти - също имигранти, които разкриват как са се реализирали във „фабриката за мечти“. Той иска да разбере методите на пионерите на киното и да открие дали съществува универсална формула за успех. Като не само се стреми да разкаже историята им, но и иска да я преживее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай