Кейт Бланшет и Джони Деп се целят в оскарите

Кейт Бланшет и Джони Деп се целят в оскарите | StandartNews.com

Мат Деймън агитира от сцената за непризнатия Ридли Скот

Сезонът на кино наградите започна с фестивала в Палм Спрингс

Сезонът на кино наградите започна в Палм Спрингс, където за 27-и път преди вечер бяха обявени отличницете на едноименния международен фестивал. Тази година събитието, което традиционно се фокусира около американски независими и чужди филми, привлече на червения килим едни от най-сигурните претенденти за оскарите тази година като Кейт Бланшет и Джони Деп. Двамата получиха отличието „Пустинна палма" за актьор и актриса. Председателят на фестивала Харолд Мецнър примни, че през последните години 28 от техните призьори са били и сред номинираните за „Оскар". Тази година претендентите за най-престижните кино награди ще бъдат обявени на 14 януари. Все пак на галавечерта в Палм Спрингс не липсваха и язвителни забележки към масовото кино. Приемайки статуетката за изпълнението си в драмата „Керъл" Бланшет каза: „Благодаря на фестивала, че напомни на всички наградени тази вечер да не се чувстваме като губещи, ако не бъдем номинирани за никое друго отличие. Вече имаме своя славен момент." Бланшет, която има в архива си два оскара („Авиаторът" и „Син жасмин") получи приза си и за изпълнението си в политическата документална драма „Истина", тръгнала по кината през октомври миналата година.

Мат Деймън стана носителят на наградата на президента на фестивала за работата си в „Марсианецът". От подиума той агитира за режисьора на блокбастъра Ридли Скот, който няма нито един „Оскар", въпреки трите си номинации (за „Телма и Луис", „Гладиатор" и „Блек Хоук"). „Това, което той е дал на киното, не е случайно. На земята има малцина режисьори майстори и той е един от тях. Бях шокиран, когато разбрах, че той няма „Оскар" за режисура", каза от сцената Деймън. „Гладиатор" спечели златната статуетката за най-добър филм през 2001-а, но по традиция тя отива при продуцентите, а не при режисьора.

Джони Деп беше награден за вцепеняващото изпълнение в „Черна служба" на гангстера Джеймс Уайти Бългър. Образът е на действителен престъпник, издирван 16 години от ФБР, обвинен в извършването на 19 убийства, който в момента лежи в затвора. Актьорът беше придружен от съпругата си, 23 години по-младата Амбър Хърд. „Благодаря ти, че живееш с всички мои герои. Трудно е за мен. Трябва да е трудно и за теб", каза звездата пред двехилядната публика в Палм Спрингс.
Великолепният Майкъл Фасбендър се сдоби с приза за междунардна звезда за превъплъщението си в Стив Джобс от едноимения филм. „Вярвам, че направихме филм, който ще устои изпитанията на времето. Жалко за стойностите в боксофиса, но пък слава Богу за „Джурасик свят", заяде се от сцената немецът с ирландски корени. В същата категория при дамите доминира Сирша Ронан с драмата „Бруклин".

Руни Мара и Брайън Кранстън взеха наградите „Спотлайт" съотвено за „Керъл" и „Тръмбо", в който звездата от „В обувките на сатаната" играе един от най-успешните сценаристи на Холивуд. Алисия Викандер е изгряваща звезда тази година с „Момичето от Дания", а Том Макарти взе наградата "Сони Боно" (Сони, съпругът на Шер, е първият организатор на фестивала) за режисурата си на "Spotlight" („В светлината на прожектора").

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай