Казали на Катя Паскалева, че не става за кино

Съюзът на артистите подреди в градинката "Кристал" изложба в чест на звездата

Казали на Катя Паскалева, че не става за кино | StandartNews.com

Изложба с фотоси от филми и постановки с магнетичното участие на Катя Паскалева подредиха от Съюза на артистите в градинката „Кристал“ в чест на 75 години от рождението на звездата. Театроведът Тинка Николова е куратор на експозицията „Жената със сто лица“, която може да бъде видяна до 8 юни.  

Катя Паскалева, една от най-харизматичните дами в БГ киното, е приета във ВИТИЗ през 1963 година – от раз и без подготовка. Учи в класа на Методи Андонов заедно със Стефан Данаилов, Илия Добрев, Стефан Мавродиев, Милен Пенев, Марин Янев... Дебютира на екрана през 1967-а с малка роля в „Отклонение”. Сред най-известните й водещи образи са Стефка във „Вилна зона” на Едуард Захариев, Лиза Стрезова в „Звезди в косите, сълзи в очите” на Иван Ничев, Мария в „Спирка за непознати” на Иван Росенов, Милица в „Бедният Лука” на Яким Якимов... Тя е с Невена Коканова, Емилия Радева, Милка Туйкова и Катя Чукова в  „Матриархат” на Людмил Кирков.

През 1972-а в Панама Катя Паскалева получава награда за своята Мария в „Козият рог” на Методи Андонов, през 1973-а й връчват „Фемина” в Брюксел, през 1976-а я отличават за принос в развитието на световното кино в Карлови Вари. Тогава отнася и „Златна роза” за „Вилна зона”.

Има още серия от призове, но те са последното, което я вълнува. А в началото на кариерата й казват, че лицето й не става за кино. Тя обаче работи с най-големите режисьори в седмото изкуство и на сцената - Боян Дановски, Методи Андонов, Леон Даниел, Крикор Азарян... В края на 60-те и началото на 70-те играе в прочутия тогава Пазарджишки театър. След това идва в Сатирата и в театър „София“. Под прожекторите е Албена на Йовков, Нина Заречная в „Чайка" от Чехов, Розалинда в „Както ви се харесва” на Шекспир, Сара в „Любовникът” от Харолд Пинтър... От 1967-а до 1979-а Катя е омъжена за големия художник Георги Божилов-Слона, а след това до последно е с втория си съпруг, режисьора Иван Росенов, който умира от рак шест години след нея.

През 2001-а на въпроса „Има ли нещо, за което съжалявате?” отговоря: „Разбира се – за много неща. Но най-напред винаги търся причината и вината у себе си. Нося и тоталното съжаление за това, че моят живот е преминал в условия с предписания – системата глътна две-трети от него. И затова нямам реално самочувствие, нито способност сама да владея нещата. Все още се усещам, че се озъртам, все още се хващам, че не вярвам в себе си. Има моменти, в които имам нужда някой да ми каже какво да правя - ето това са непоправимите поражения над природата ми, до известна степен осакатена от начина на живот, който бяхме принудени да водим.” Катя Паскалева, която се посвети на милионите зрители, почина на 23 юли 2002 година само на 56 години. Тя подари себе си на публиката, написа тогава Съюзът на артистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай