Как Доналд Тръмп се озова в Белия дом

Боб Удуърд – журналистът, разкрил Уотъргейт, предлага „Страх“

Как Доналд Тръмп се озова в Белия дом | StandartNews.com

Още през първата година, в която Доналд Тръмп пое властта над Белия дом, на американския пазар се появи „Страх“ от Боб Удуърд – журналиста, помогнал за разкриването на скандала „Уотъргейт“ и довел до оставката на американския президент Ричард Никсън през 1974-а.

„Страх“ не е книга „за“ или „против“ Доналд Тръмп, а е висша проба политическа журналистика от изчезващ вид. Боб Удуърд, един от най-авторитетните американски журналисти, е отразявал управленията на деветима президенти, двукратен носител е на „Пулицър“ (за отразяването на аферата „Уотъргейт“ и терористичните атаки от 11 септември 2001-а) и професионализмът му не подлежи на съмнение. В задълбоченото си изследване той разкрива в неподозирани детайли не само хаоса и противоборствата в Белия дом през последните години, но и как се вземат най-важните решения за външната и вътрешната американска политика.

Фокусът на книгата не е само върху противоречивата личност на Тръмп, но и върху хората, с чиято помощ той успя да съкруши кандидата на демократите Хилари Клинтън и да дойде на власт. Удуърд е прекарал стотици часове в разговори с хора от най-близкия кръг на Тръмп, използвал е и проверена информация от документи, записки, дневници и други. Той описва понякога ден по ден как са вземани ключови решения за Северна Корея, Афганистан, Иран, Близкия изток, НАТО, Китай и Русия, а също и за търговията, митата, имиграцията, данъците и други яростно оспорвани теми от американската вътрешна политика.

В „Страх“ са проследени детайлно и вътрешните войни на Тръмп срещу ФБР и медиите, както и отношенията му с разследващите, които търсеха доказателства за руска намеса в американските избори, включително и по отношение на пикантните сведения за личния живот на милионера.

Една истинска история, която се чете понякога като политически трилър, понякога като трагикомедия, но е най-вече документ на времето, в което на върха на най-могъщата държава в света е Доналд Тръмп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай