„Кабаре“ открива фестивал в НДК

Мегахитът на Боб Фоси дава старт на маратона с мюзикъли в „Люмиер“

„Кабаре“ открива фестивал в НДК | StandartNews.com

Киномания представя серия от утвърдени заглавия от света на мюзикълите, които зрителите в кино „Люмиер” могат да гледат по време на фестивала „Ах, този мюзикъл”, организиран от НДК. Откриването е на 27 януари от 19 часа с прожекцията на мегахита „Кабаре”. Още филми от 70-те години ще радват познавачите до 4 февруари -  „Исус Христос суперзвезда”, „Брилянтин”, „Ах, този джаз”.

Отличеният с 8 награди „Оскар” филм „Кабаре” по мюзикъла на Джон Кандър, е за историята на фриволната певица Сали и нейното обкръжение. Боб Фоси предлага фин анализ на един от най-мрачните епизоди в световната история. Музикалните изпълнения са стилизирано ехо на частните и историческите събития, а Церемониалмайсторът - като хор от древногръцка трагедия, ги представя с дълбокомислен и саркастичен коментар.

Филмът „Исус Христос Суперзвезда” на режисьора Норман Джуисън ще представи живота на Христос като човек от плът и кръв – нещо, което съвсем малко филми се осмеляват да направят. В изпълнението на Тед Нийли той изглежда объркан на моменти от статута си на първата суперзвезда, а визията на филма е изключително зрелищна. Персонажите непринудено разказват своята история, сякаш не става дума за крайъгълния камък на християнската религия, а за кариерата на обещаващ млад мъж.

Лек, забавен, привидно маниерен, но също така ироничен, дори пародиен, „Брилянтин” печели с лекота сърцата на публиката. Филмът на Рандал Клайзър създава протесков портрет на цяла епоха, избягвайки злонамерената подигравка. Сюжетът смесва младежки главоболия с класическите елементи на мюзикъла и романтичната комедия по американски. Ритъмът ще ви увлича със симпатия и деликатност в любовната история и танцовата надпревара на Дани и Санди на 29 януари. Само ден по-късно, на 30 януари от 19 часа, любителите на седмото изкуство ще проследят хаотичния живот и саморазрушителния край на твореца Джо Гидиън в „Ах, този джаз” на Боб Фоси.

Филмът излъчва безспорно очарование, въпреки че подчертаната болезненост, характерна за филмите на Фоси, достига връхната си точка. Суров и тъжен като завещание, този безкомпромисен портрет на един завършен егоист с изключителна кариера и провален личен живот напомня за режисьора в криза от „Осем и половина” на Фелини.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай