Кабаиванска с цялостен приз от НДК

Райна Кабаиванска през септември отново ще пее у нас със своите най-добри ученици

Кабаиванска с цялостен приз от НДК  | StandartNews.com

XV международен майсторски клас на примата у нас е от 7 до 27 септември

Оперната дива ще получи статуетката "Св. св. Кирил и Методий" от "Салона на изкуствата"

Райна Кабаиванска ще получи поредното голямо признание в своята кариера. Примата на българската оперна музика ще бъде удостоена с награда за цялостен принос в областта на културата. Отличието е традиционният приз на фестивала "Салон на изкуствата", който се организира от Националния дворец на културата.

"Благодаря Ви за честта да получа годишната награда "Св.св. Кирил и Методий". Жестът ви ме развълнува дълбоко. Приемам го и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици. Това е и причината всеки път да се връщам в България, щастлива за майсторските класове, които водя през всичките тези 15 години в Нов български университет", написа голямата оперна певица в специално писмо до изпълнителния директор на НДК - Мирослав Боршош.

Райна Кабаиванска ще получи статуетката, изработена от Красимир Трендафилов, на официална церемония през септември тази година. Точно тогава дивата ще проведе и своя XV международен майсторски клас. Прослушването на кандидатите на възраст до 32 години, ще бъде на 7 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Кабаиванска. А на 27 септември най-добрите ученици ще имат гала концерт в Софийската опера и балет с оркестъра на театъра, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на световното сопрано.

По време на Галата Райна Кабаиванска ще присъди стипендиите от нейния дарителски фонд. Те са в три категории - участие в майсторски класове в Нов български или в академия Киджана в Сиена, Италия и специална едногодишна стипендия за института "Веки - Тонели" в Модена, където живее примата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай