Изненада: Пловдив направи „Закуска в Тифани“

80 момичета са участвали в кастинга за ролята на прочутата Холи Голайтли

Изненада: Пловдив направи „Закуска в Тифани“ | StandartNews.com

Тандемът Диана Добрева и Александър Секулов е готов с поредната си изненада. На 19 октомври е премиерата на „Закуска в Тифани“ в Драмата на Пловдив.  Това е и първата за сезона премиера на голямата сцена под тепетата и първата за България театрална постановка по култовия роман на Труман Капоти.

"За първи път правя толкова радостен и светъл, лек и ефирен спектакъл и за първи път в него киното и театърът са заедно. Като фойерверк – сега му е времето и мястото“, споделя Диана Добрева.  „Във време, в което светът е спрял, правим спектакъл за момиче, което се определя като „пътничка“ - и това е светла ирония. Нищо не може да бъде спряно, винаги трябва да се движим напред. В свободата и красотата има прелъстителна сила. Те дават кураж, но и понякога правят човека тъжен“, допълва Александър Секулов. „Никой не може да ни попречи да бъдем свободни - това е въпрос на дух”, коментира и шефът на Драмата Кръстю Кръстев.

Действието пренася в Ню Йорк през 50-те и затова представлението е доста сложно технически - сценографията се оказва по-трудна дори от тази на хитовия ”Одисей” в Драмата.  Дебютантката Климентина Фърцова, която печели ролята на Холи Голайтли на кастинг с 80 момичета, понякога се преоблича за 30 секунди. „Нейното излъчване е детско и наивно, но тя е голям боец”, хвали Диана Добрева студентката от НАТФИЗ, позната от "Вечерята" на своя професор Пламен Марков в театър "София".    

На актьорите в Пловдив им се налага да говорят на италиански, японски и на африкански диалект. Костюмите са истинско бижу - Марина Райчинова пресъздава романтизма на епохата през съвременен леко ироничен поглед. Спектакълът „Закуска в Тифани” стриктно се придържа към текста на Труман Капоти – за разлика от прочутия филм с Одри Хепбърн от 1961-а, в който финалът е променен в името на хепиенда по холивудски.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай