Изненада! Българска джаз група с концерт в Берлин

За пореден път в немсакта столица

Изненада! Българска джаз група с концерт в Берлин | StandartNews.com

Източник: БТА

Музикантите от българското трио „Jazz x 3“ ще изнесат концерт в Българския културен институт в Берлин на 8 декември. Събитието е част от проекта на Института „Джаз клуб“ и започва в 19:00 часа местно време.

„Това трио се ражда от дълбокото артистично и лично приятелство между Михаил Йосифов, Ангел Заберски и Борис Таслев“, съобщи за рубриката „БГ Свят“ на БТА директорът на Културния ни институт в германската столица Борислав Петранов.

Музикантите вече няколко пъти са се срещали с почитатели на джаза в Германия. „Една от най-запомнящите се срещи е през 2014 година, когато тримата музиканти участват в Европейските дни на културата заедно със Стоян Янкулов-Стунджи“, допълни той.

Ангел Заберски-син е пианист, композитор, аранжор и преподавател. Той е потомствен музикант, роден в семейството на композитора Ангел Заберски и на певицата Маргарита Радинска. Свири на пиано от шестгодишна възраст и завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Композиция и дирижиране”. 

„Преломен момент за музикалния му път е първият запис на пианиста Оскар Питърсън, а след първия му аранжимент за Биг бенд оркестровата музика се превръща в приоритет за младия композитор, който днес е преподавател в Нов български университет по импровизация“, разказват от Културния институт в Берлин.

Следват концерти по света и у нас, както и издадени албуми с джаз стандарти, с аранжименти на джазови и на класически пиеси и с авторски композиции. Създава музика за различни формации, сред които са Ангел Заберски октет, Биг бенд „Брас Асоциация“ (Ангел Заберски Биг бенд), както и за своето трио с Борис Таслев (бас) и Стоян Янкулов-Стунджи (барабани). 

„Двама артисти, с които творческото партньорство на Ангел Заберски е дългогодишно. Такъв е и съвместният му път в музиката с Михаил Йосифов“, съобщават още от Института.

Михаил Йосифов е тромпетист, композитор, аранжор и преподавател. „Той е един от най-успешните съвременни български музиканти. Пълен с творческа енергия, Мишо Йосифов от години е двигателят зад създаването на различни успешни музикални проекти – Михаил Йосифов секстет, „Sentimental Swingers“, „RomaNeno Project“, „BA COMBO“, „BG VINTAGE“, „Новините в джаза“. Той е един от най-търсените музиканти в България, не само за студийни записи и за концертни участия, често като гост-солист на различни формации и оркестри, но и за създаване на авторска музика и за аранжиране на различни пиеси“, споделят още от културната ни институция.

Освен за собствените си проекти, Михаил Йосифов пише музика и за други артисти, за театрални пиеси и филми. 

Сред музикантите, с които е свирил, са Майк Стърн, Дейв Уекъл, „Mezzoforte“, „Dephazz“, Петер Херболцхаймер, Карен Бернод, Ранди Брекър, Мишел Камило, Пати Остин. 

През 2009 г. получава наградата „Кристална лира“ за Джаз музикант на годината на Съюза на българските музикални и танцови дейци и „Кантус Фирмус“. Скоро след това е удостоен и с наградата Златно перо, връчвана от „Кантус Фирмус“, с медийното партньорство на „Класик ФМ“ за специален принос към българската култура.

През лятото на 2014 година Михаил Йосифов е поканен да се включи в турнето на американската формация „Пинк Мартини“ и оттогава е част не само от европейските турнета на формацията, но и участва в техни концерти на някои от най-големите световни сцени.

От 2010 г. е преподавател по тромпет в Катедрата по поп и джаз изкуство на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, както и ръководител на Биг бенда на висшето училище. От март 2021 г. е с докторска степен по тромпет в Националната музикална академия.

„Борис Таслев (бас) е музикант, добре познат на българската сцена. Започва музикалното си обучение на шестгодишна възраст с класическа китара. Завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София“, съобщават от Културния институт.

Концертната му и звукозаписна дейност включва множество проекти и изпълнители с различна музикална насоченост. Сред артистите, с които има трайни музикални партньорства, са Ангел Заберски, Христо Йоцов, Антони Дончев, Димитър Льолев, Михаил Йосифов, Милен Кукошаров, Васил Петров, Милица Гладнишка, Лили Илиева.

Част е от формациите Биг бенд „Брас Асоциация“, „РомаНено Проджект“, „Минимум квартет“, както и от афро-перуанската формация „Ritmos Negros“. Свири в оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

Входът за събитието е само с предварителна регистрация на електронен адрес: [email protected].

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай