Издигнаха паметник на Хари Потър в Лондон

На площад „Лестър“ има и още статуи на други филмови герои

Издигнаха паметник на Хари Потър в Лондон | StandartNews.com

Фото БГНЕС

Паметник на Хари Потър беше издигнат на площад „Лестър“ в централен Лондон. Момчето магьосник на Джоан Роулинг, изигран на големия екран от Даниел Радклиф, е изобразен да лети на метла, съобщава ТАСС.

Бронзовият Хари Потър се присъединява към осем други статуи на популярни герои от киното. Наблизо феновете могат да се снимат с Мери Попинс, мечката Падингтън, господин Бийн и Батман. Много от тях за пръв път бяха видяни на големия екран от британските зрители именно на площад „Лестър“, където се намират две популярни кина . През есента на 2001-а в едно от тях се състоя премиерата на първия от филмите за Потър – „Хари Потър и философския камък“.

Статуята изобразява 11-годишния Потър. Магьосникът е облечен в екип за куидич и седи на верния „Нимбус“ 2000. Статуята създава впечатление, че се носи във въздуха, тъй като металната колона, която е единствената й опорна точка, е скрита от зелен храст, над който Хари „лети“.

Седем романа за Хари Потър, публикувани от 1997 до 2007-а, донесоха на Роулинг световна слава. Общият тираж на книги, публикувани на повече от 80 езика, надхвърля 500 милиона копия. Осем филма бяха заснети, базирани на творбите на писателката.

Редовно се публикуват нови книги от Роулинг, но те вече не са предназначени за деца. През 2011-а излезе романът „Случайната ваканция“, който може да бъде отнесен към жанра на политическата и социална сатира, а през 2013-а – детективът „Зов на кукувицата“, който писателката реши да пусне под псевдоним. Към днешна дата има пет написани от Роулинг детективски романа за частния детектив Корморан Страйк, но за автор на корицата е посочен измисления британски писател Робърт Галбрайт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай