Иван Юруков с режисьорски дебют на „София филм фест“

Световният маестро Светлин Русев свири в „До последния каприз”

Иван Юруков с режисьорски дебют на „София филм фест“ | StandartNews.com

„До последния каприз” – лентата, с която Иван Юруков дебютира като режисьор, ще се завърти на „София филм фест“ през март. Историята разкрива две различни приключения, посветени на смисъла и красотата в живота и връзката на хората с изкуството. Това е филм откровение – за  виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с единствена цел: да изсвири съвършено „Капризите“ на Паганини за себе си, не за публиката. Той истински вярва в мотото „Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота.“ Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги. За да създаде сценария, Иван Юруков се вдъхновява от книгата за гения Николо Паганини.

„Наистина е трагично да се окажеш излишен в собственото си време. Вярвам, че всеки човек разполага с таланти,  дарени свише, с които да постига лично удовлетворение. Да обичаш това, което правиш и да правиш това, което обичаш, е изкуство. Съвършенството е утопия, но стремежът към съвършенството изгражда, възпитавайки човека в изтънчена чувствителност към красотата. Този път е дълъг и труден. Човек се опитва да бъде значим, но доста често по пътя заравя своите таланти, обслужвайки условията на живота в комфорт. Малцина отстояват и постигат висоти, които осмислят съществуването на човека“, споделя Иван Юруков.

Създаден от независим екип от актьори и професионалисти, които по време на снимките работят изключително мотивирано, амбицията на филма е да представи на зрителите един вдъхновяващ кинопроект. „Участващите актьори са прототипи на съответните роли - с много малки изключения. Това бе естествен ход за изграждането на сценария и допринесе за истинното присъствие на всеки от тях. Актьорите, както и всички зад камерата, се вложихме отдадено, превръщайки се в съавтори“, допълва режисьорът.

Първата част от филма е заснета в село Делвино, разположено в южните покрайнини на Рила. Любопитен факт е, че частите от „24 каприза“ на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който участва във филма като най-добрия приятел на един от главните герои. Сред актьорите са Стоян Младенов и младите таланти Марти Тодоров и Пепи Тодоров. Голяма част от проекта Иван Юруков реализира със собствени средства и с хонорара си от „Като две капки вода“. За да довърши продукцията, той организира дарителска кампания, с която е допълнена липсващата част от бюджета.

Иван Юруков споделя още: „Всяко изкуство съдържа всички изкуства. В шкафа ми стоят дипломи за „Режисьор“ и „Актьор“, но те не ме правят творец. Всяка нова работа, актьорска или режисьорска, е изпит. А изминаването на пътя е истинският учител, независимо от оценката на авторитети. „До последния каприз“ е първият ни пълнометражен филм - за мен и още много съавтори от творческия състав, върху който работим от четири години. Беше дълъг и труден процес, но удовлетворението от крайния резултат е споделено.“

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай