Иван Юруков и компания почитат Митко Воев

Созопол аплодира музикалния спектакъл "Част от колекция"

Иван Юруков и компания почитат Митко Воев | StandartNews.com

Димитър Воев е може би най-големият символ на бунтa на младите в края на комунизма и началото на демокрацията. Музиката и най-вече текстовете на „Нова генерация“ са ненадминати и до днес. А един от най-музикалните артисти в наши дни - Иван Юруков представи на Фестивала на изкуствата „Аполония“ своя прочит на текстовете на Воев. "Част от колекция" е една прозаична игра, вдъхновена от стихове, фрагменти и песни на покойния музикант от книгата „Поздрави от мен Боговете“.

Авторът на композицията и режисьор Юруков, актьорите Николай Димитров /театър „София/, Стоян Младенов /„Зад канала“/, и композиторът диригент Милен Апостолов са изградили спектакъл, който „хваща“ зрителя с вглъбеността, но и с бунтарския дух на поетичното слово, с пламенното любовно чувство, но и острия сарказъм, с болката от самотата, но и с романтичният поглед към звездите. Богатите настроения на поезията и музиката на Димитър Воев и "Нова генерация" са поднесени с иронична игра на поетичното слово, допълнено от инструментално изпълнение /китара, цигулка, кахон, пиано/ и онези точно намерени моменти, когато актьорите слагат перука или друг реквизит, а магията на театралността нахлува яростно в атмосферата.

“От яйцето на светата птица, голяма колкото слънцето, ще се излюпят момче и момиче. Те ще бъдат брат и сестра, мъж и жена, и ще сложат началото на новото човечество. Имената им са Йон и Ана.”

Димитър Воев е роден на 21 май 1965-а в София. Той е създателят, вдъхновителят и концептуалистът на рок-група “Нова генерация” бе художествено явление и последователен новатор, и то не само в областта на музикалния авангард. След неочакваната му смърт в неговите ръкописи бяха открити стотици стихотворения, писма, прозаични игри, сценарии и дори преводи на поезия.

Понякога, когато тягостната обстановка в страната ми дойде в повече чета текстовете му отново. Сякаш ги е писал днес, в опозиция на всички онези неприятни поводи, на които ежедневно ставаме свидетели в България. Текстовете му звучат също толкова актуално, колкото през края на 80-те.

Представлението на Юруков съвпада с годишнината от смъртта на Воев. Музикантът си отиде на 5 септември преди 28 години на 27. Юруков попада на аудио касети на „Нова генерация“ и става фен. Според него поколението на 90-те години на миналия век ражда поезията на Воев. Според него има хора, които не са чували за „Нова генерация“ и след представлението искат да знаят още и още за творчеството на групата и Воев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай