Понеделник,

Историческо! Георги Господинов спечели "Букър"

От: Агенция Стандарт -
4205
Историческо! Георги Господинов спечели "Букър"
A
A
A

Исторически успех за България!

Романът на Георги Господинов „Времеубежище“ в превод на Анджела Родел спечели награда „Букър“. Това е първият български автор и книга, отличени с най-престижната литературна награда.

Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят.

Наградата беше връчена на церемония в Лондон.

„Утре е най-важният ден в България, любимият ми национален празник – денят на кирилицата, на писането и на езика. Прекрасно е когато се празнува езикът. Честит празник! Честито чудо на езика“, каза Георги Господинов по време на речта си.

„Този роман е личен и политически едновременно. Когато пораствах, взимах книги от библиотеката, написани само в първо лице. Осъзнах по-късно, че го правя, защото не исках героя да умира накрая. Стига да разказвате истории, вие все още сте живи. Докато разказваме историите си и тези на другите, още сме живи. Историите ни създават живот, това е чудото на литературата. Благодаря ви и продължете да разказвате историите си“, каза още Господинов.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата - победител. Досега отличието са печелили автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Романът „Времеубежище“ донесе още две награди на Господинов – Premia Strega Europea 2021 и Български роман на годината „13 века България“ 2021.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com