Истинската лейди Чатърли оживява в роман

Фаталната Фрида фон Рихтхофен е музата на Д. Х. Лорънс

Истинската лейди Чатърли оживява в роман | StandartNews.com

„Истинската лейди Чатърли“ от Анабел Абс, обявена от вестник  „Таймс“ за книга на 2018-а в раздела историческа художествена проза, най-после е сред хитовите заглавия и на БГ пазара. Авторката вече е известна на родните читатели с „Танцьорката от Париж“ - драматичната история на Лучия Джойс, единствената дъщеря на егоцентричния гений Джеймс Джойс.  „Навярно нито един велик писател не е бил толкова дълбоко и за дълго повлиян от жена, както Д. Х. Лорънс от Фрида фон Рихтхофен… И несъмнено никога до тогава жена, пресътворена от творец, не е променяла толкова коренно нравствения климат на времето.“, пише Робърт Лукас, биограф на Лорънс. През 1928-а малко известният англичанин Дейвид Хърбърт Лорънс дава за печат новата си книга в печатница във Флоренция. Причината романът „Любовникът на лейди Чатърли“ да не се печата в Англия не се корени единствено във факта, че авторът живее в Италия. Лорънс прекрасно знае, че произведението му е взривоопасно и пуританите в родината му ще го заклеймят. Нещо повече – надали ще се намери издател, който да рискува името си – а и бизнеса си – със скандалното еротично съдържание. И Лорънс се оказва прав – още с излизането си от печат романът бива обявен за скандален и упадъчен. В Англия е забранен до 1960 година, а забраната е вдигната с решение на съда. Откровените сексуални сцени и самата мисъл, че аристократка може да се хвърли в леглото на работник, търсейки сексуално удовлетворение,  са недопустими в английското общество.  Защото лорд Чатърли се е върнал от войната в инвалидна количка, лишен завинаги от възможността да създаде деца. Връзката с Констанс, младата му съпруга, някога започнала с любов и страст, се гради вече единствено на духовната близост. С времето лейди Чатърли чувства все по-ясно, че тази връзка не ѝ е достатъчна, че за да живее пълноценно, ѝ е необходима и физическа близост. И намира пълноценната любов при горския пазач на семейното имение – страстен и същевременно нежен мъж, който ѝ дава усещането, че съществува истински. Очаквайки дете, Констанс напуска своя аристократичен съпруг и поема към неясното бъдеще. Днес  съдържанието на „Любовникът на лейди Чатърли“ едва ли предизвика възмущение. Романът се изучава в университетите по цял свят като основополагащ за определен жанр в началото на ХХ век. Но надали някой в началото на века – а и по-късно – е предполагал, че любовта между благородничка и мъж от по-долно потекло е била не само допустима, но и факт в живота на самия автор. Английската писателка Анабел Абс ни въвежда в историята на прокълнатата любов на великия творец, син на беден миньор, и неговата муза и съпруга баронеса - Фрида фон Рихтхофен, вдъхновението за образа на лейди Чатърли.

Коя е истинската лейди Чатърли?                               

„Напусне ли ме, не ще преживея и шест месеца… Колко я обичам, Господи, и как се терзая.”, пише Д.Х. Лорънс през 1912 година. Баронеса Фрида фон Рихтхофен, издънка на стар германски аристократичен род, е „удобно“ омъжена за английския университетски преподавател и виден лингвист Ърнест Уикли. Ежедневието в дома им в Нотингам тече равно и безоблачно. Фрида е изцяло отдадена на грижите за своите три деца, професор Уикли е изцяло отдаден на своята наука и прекарва нощите над дебелите томове в своя кабинет.      Но един ден в семейството пристига покана за посещение от сестрата на Фрида – Елзе. Елзе живее в Мюнхен и е свързана с местната бохема. Фрида приема поканата и пристигайки в Мюнхен, попада в друг, неподозиран свят, който я повлича неудържимо. Младата жена започва авантюра с психолога Ото Грос, в която открива своята същност. Връща се у дома с убеждението, че е създадена за друг живот – за връзка и духовна, но и плътска.  Не след дълго на посещение в дома на Ърнест идва негов студент – млад, болезнено слаб мъж с изгарящ поглед. Професорът го представя на съпругата си с думите „Лорънс, бъдещ гений“. Срещата е фатална за Фрида и за Лорънс, знаменателна и за световната литература. Срещата е началото на завладяваща и скандална любов, обогатила века с едни от най-новаторските произведения...  

Преди да започне да пише, Анабел Абс, която е родена през 1964-а, завършва английска литература и ръководи голяма маркетингова агенция. Първите ѝ къси разкази са посрещнати изключително благосклонно от критиката, а дебютният ѝ роман „Танцьорката от Париж“ е отличен с редица литературни награди. Авторката,  издавана у нас от „Емас“, живее в Лондон и Съсекс със съпруга и четирите си деца.  През 2019-а  „Обзървър“ я определя като една от най-добрите автори на историческа литература в днешни дни.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай