Истинска история за оцеляване

Истинска история за оцеляване  | StandartNews.com

Филмът на Алехандро Иняриту е с 12 номинации за "Оскар"

Лео ди Каприо скача в замръзнала река в "Завръщането"

"Завръщането" е поредният филм на Алехандро Гонзалес Иняриту, който се е устремил към тотален триумф на оскарите. На 28 февруари ще разберем коя от 12-те му номинации, включително за режисьор и главна роля на Лео Ди Каприо, ще се увенчае със статуетката на Академията. Вдъхновена от действителни събития, приключенската драма е епична история за оцеляване и преобразяване в американските погранични земи. По време на експедиция в неизследвана пустош, легендарният изследовател Хю Глас (Ди Каприо) е брутално премазан от мечка гризли (с което Лео за малко се разминава), и изоставен от членовете на собствената му ловна дружина. Сам на границата на смъртта, Глас отказва да се предаде. Воден от непоколебима воля и любовта му към съпругата и сина им, той предприема истинска одисея. Героят изминава 200 мили през обширния див Запад по следите на човека, който го е предал - Джон Фицджералд, в чийто образ влиза Том Харди. Това, което започва като безмилостен стремеж към отмъщение, се превръща в героична сага срещу всички изпитания по пътя към дома и изкуплението. Ди Каприо участва в много от собствените си каскади: той е погребан в сняг, излиза гол в минус пет градуса и скача в замръзнала рекаЕ И всеки миг все повече го доближава и свързва с образа на Глас.

Иняриту е сценарист и продуцент на лентата. Мексиканският режисьор, чийто "Бърдмен" грабна миналата година оскари за номер едно, режисура, сценарий и операторско майсторство, докарва целия си екип до предела на силите.

Предизвикателствата включват климатични сътресения в снежна Канада и на южноамериканския архипелаг Огнена земя и мащабни предварителни репетиции, защото снимките са правени само на дневна светлина и със сложно ситуирани камери. "Всичко започва през есента, минава през зимата и свършва в дълбок мраз, а 92 на сто от действието се развива под открито небе. Не можеш да покриваш червени есенни листа със сняг, особено когато снимаш буря. Нямаше никакви декори. Всяко място беше специфично. Когато снимаш определена рекичка и битка, се налага да тренираш конете три месеца предварително. Не може да се импровизира в подобни ситуации. С 250 души екип трябва предварително и прецизно планиране", обяснява мексиканецът.

Оператор е Емануел Любецки, който вече има два "оскара" за "Бърдмен" и "Гравитация" и очевидно гледа към трети. Епичната продукция има 135 милиона долара бюджет. Брад Картър, Брендън Флетчър, Хавиер Боте, Лукас Хаас, Пол Андерсън, Домнал Глийсън и Уил Поултър са в останалите роли.

"Завръщането" *****

Марк Уолбърг е супертатко

"Баща в излишък" е твърде забавна комедия, подходяща за деца и възрастни. Свитичкият Брад (Уил Фарел) е любящ пастрок на двете отрочета на съпругата си. Малчуганите обаче хич не го харесват. Нещата допълнително се усложняват, когато от странстване се завръща биологичният им родител Дъсти (Марк Уолбърг), зарязал семейството си преди години. Новопоявилият се татко е пълна противоположност на леко смотания добряк Брад. Дъсти е лошото момче с мощен Харли Дейвидсън и релеф, който никоя тениска не може да скрие. Въпреки годините на тотално пренебрегване на семейството, сега той е твърдо решен да спечели сина и дъщеря си и да разкара завинаги Брад. Джейми Денбо, Алесандра Амброзио, Томас Хейдън Чърч, Линда Карделини и Пол Шриер, Джъстин Лебърн са останалите в екипа на режисьорите Джон Морис и Шон Андърс.

"Баща в излишък" ***

"Дийпан" - сага за бежанци

"Дийпан", най-новият филм на Жак Одиар, е с твърде актуалния в момент бежански сюжет. Лентата е миналогодишният носител на "Златна палма" от Кан и разказва завладяваща и нежна любовна история за съдбата на трима имигранти от Шри Ланка в парижко предградие. Те се опитват да се адаптират към новата, не по-малко враждебна среда, докато се борят с миналото си. Бившият военен Дийпан, който в гражданската война в родината си се е сражавал на страната на "Тамилските тигри", е принуден да се представя за глава на семейство заедно с Ялини и 9-годишната Илаяал. Само така мъжът, жената и момичето могат да се измъкнат от опустошената си страна с надеждата за нов живот в Париж. Веднъж пристигнали, те се сближават по неволя. Защото езикът и порядките са им непонятни, а жилищният блок, в който се настаняват, се оказва сборище на бандити. Но тази близост неусетно прераства в нещо по-дълбоко. Ала насилието, така типично за предградието, нахълтва все по-осезаемо в живота им. На Дийпан му се налага да използва зловещите умения, които е придобил като бунтовник.

"Дийпън" ****

Тийнейджърка преследва рок идол

"Сестрите вампирки" се завръщат със следващото си приключение, наречено "Пеперуди в стомаха". Лятната ваканция най-сетне е започнала и Дакария (Лаура Роге) и Силвания (Марта Мартин) искат да отидат на палатки с приятелите си. Когато Дака научава, че вампирската рок банда "Криптън Кракс" идва на турне в Германия, тя направо не може да повярва на късмета си, защото е голям фен на красавеца и водещ вокал Мурдо (Тим Шулц). Въпреки че родителите й са забранили, тя отива на концерта и се надява да се сближи с него. И наистина, той я забелязва, изкарва я на сцената и нещо се получава между тях.

Докато Силвания планира палатковата ваканция с приятелите им, Дака тайно се измъква от дома си, за да придружава Мурдо на турнето. Тя дори не подозира в какво се забърква. Ксантор (Георг Фридрих), мениджър на Мурдо, е стар съперник на баща й и замисля коварен план, за да му отмъсти. Сега Силвания, със задружните усилия на приятелите, трябва да измъкне Дака от силите на мрака. Режисьор на приключенската сага е Волфганг Гроос.

"Сестрите вампирки 2: Прилепи в стомаха" ***

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай