Институтът за литература при БАН ще отбележи 75-годишен юбилей

Честването ще се състои на 27 ноември

Институтът за литература при БАН ще отбележи 75-годишен юбилей | StandartNews.com

Институтът за литература при Българската академия на науките (БАН) ще отбележи своя 75-годишен юбилей, съобщават организаторите. Честването ще се състои на 27 ноември в зала “Проф. Марин Дринов”, в централната сграда на БАН.

Домакините на събитието допълват, че акцент в програмата е представянето на актуалните научноизследователски проекти, по които работят учените от института. На тържеството ще бъде удостоен изявен български литературовед с почетния знак на Института за литература.

Институтът за литература извършва литературноисторически, съпоставителни изследвания и теоретични разработки, насочени към аналитично проучване на българското книжовно и литературно наследство като част от европейската култура и в диалог с другите световни литератури. Научната дейност в института се осъществява  с помощта на съвременни научни подходи и със средствата на модерните технологии.

Библиотеката на Института за литература е най-голямата филиална библиотека в системата на БАН. В нея се съхраняват над 110 000 библиотечни единици на 15 езика – книги, периодични издания, дигитални копия, графични издания. Институтът притежава и поддържа уникална аналитична картотека с над 1 500 000 заглавия от оригиналната и преводната художествена литература в България от 1853 г. до наши дни, включително на публикации в литературния печат, литературни сборници и други видове печатни издания.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай