Инициативата "Поезия в метрото“ стартира утре

Пътниците, вече могат да четат стихове на европейски автори

Инициативата "Поезия в метрото“ стартира утре | StandartNews.com

Пътниците на софийското метро вече могат да се четат стихове на европейски автори. 16 посолства и чуждестранни културни институти се включват в проекта "Поезия в метрото“. Инициативата стартира официално утре, но във вагоните на софийското метро и метростанциите вече могат да се четат стихове на европейски автори.  

"Щастливи сме, че успяваме за поредна година да обединим усилията както на Полския институт, така и на все повече наши партньори от културни институти и посолства.

Тази година има участници от 16 държави. Темата е екологична. Виждаме, че природата става все по-сурова към нас и си даваме сметка, че имаме вина за тези промени в климата. Затова решихме да обърнем вниманието на всички", обясни пред БНР Светла Каранешева от програмния отдел на Полския институт у нас, който е организатор на „Поезия в метрото“.  

Осмото издание на проекта „Поезия в метрото“ се открива в Полския институт в София на 22 ноември. В представянето ще участват директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева и директорът на Полския институт в София Карол Желински. Участници в събитието се очаква да са още авторът на българското стихотворение – Димитър Кенаров, както и представители на институции и посолства, участващи в тазгодишното издание на „Поезия в метрото“, разказват организаторите. 

В проекта са включени произведения на общо 16 европейски автори. Освен Димитър Кенаров, това са Маргрет Крайдл (Австрия), Гюнтер Кунерт (Германия), Дионисиос Соломос (Гърция), Ингер Кристенсен (Дания), Антонио Гамонеда (Испания), Еудженио Монтале (Италия), Петрос Константину (Кипър), Вислава Шимборска (Полша), Наталия Кореа (Португалия), Лучиан Блага (Румъния), Щефан Стражай (Словакия), Лайош Пап (Унгария), Ингер-Мари Айкио (Финландия), Радка Рубилина (Чехия) и Остап Сливински (Украйна). 

Техните произведения ще бъдат разположени до 22 декември във вагони на столичното метро и в метростанциите „Софийски университет“, „Надежда“, „Княгиня Мария Луиза“, „Лъвов мост“, „НДК“, „Европейски съюз“, „Витоша“, „ИЕЦ/Цариградско шосе“, „Ломско шосе“, „Бели Дунав“, „Хан Кубрат“ и „Джеймс Баучер“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай