Идеалният мъж Колин Фърт стана на 60

Кариерата на актьора започва в театъра през 1983-а

Идеалният мъж Колин Фърт стана на 60 | StandartNews.com

Носителят на "Оскар" Колин Фърт отбелязва 60-ия си юбилей. Британският актьор се ражда на 10 септември 1960-а в семейството на преподаватели по история и богословие. Ранното му детство преминава в Нигерия, където работят родителите му. След това живее в Сейнт Луис, САЩ. Там започва да посещава театрално студио. Във Великобритания семейството се връща, когато той е на 11 години. На 14-а Колин решава да стане актьор и завършва лондонския Драматичен център.

Кариерата на Фърт започва в театъра през 1983-а. Телевизионният му дебют е през следващата година, а през 1989-а се снима във филма на Милош Форман "Валмон", който е екранизация на романа "Опасни връзки". Филмът обаче няма успех, а отзивите за Фърт са, че му липсва харизматичност.

До 1995-а се снима в още шест филма, а след това в сериала "Гордост и предразсъдъци" изиграва мистър Дарси, което е пробив в кариерата му. За тази роля Фърт е номиниран за награда "Бафта", а за британките става "въплъщение на идеалния мъж". Актьорът се шегува, че дори 20 години да тренира, да стане астронавт и да се окаже първи на Марс, във вестниците ще напишат: "Мистър Дарси кацна на Марс".

След това се снима в "Дневникът на Бриджит Джоунс". Филмът е много популярен и има две продължения.

Следват "Английският пациент", "Влюбеният Шекспир", "Момичето с перлената обеца", "Наистина любов", "Мама миа". За участието си в "Самотен мъж" печели награда на кинофестивала във Венеция и "Бафта" и е номиниран за "Оскар" и "Златен глобус" през 2009-а, пише БТА.

През 2010-а се снима в "Речта на краля". Ролята на Джордж Шести му носи много награди - "Бафта", "Златен глобус", "Оскар", наградата на американската Гилдия на актьорите и на Европейската киноакадемия.

Следва серия успешни филми, сред които "Главната улица", "Дама, поп, асо, шпионин", "Преди да заспя", "Магия в полунощ", "Геният ". Фърт е участвал в повече от 70 ленти. Сред най-новите са "1917" и "Тайната градина".

Колин Фърт има двама сина от бившата си съпруга Ливия Джуджоли - Лука (2001) и Матео (2003), както и по-голям син Уил (1990) от американската актриса Мег Тили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай