Хърватия иска „Епопеята на Тракийските царе"

Хърватия иска „Епопеята на Тракийските царе" | StandartNews.com

София. Министърът на културата Вежди Рашидов прие днес Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег, извънреден и пълномощен посланик на Република Хърватия в България. Министър Рашидов и посланик Лйерка Алайбег бяха единодушни, че между нашите две традиционно приятелски страни са налице исторически и духовни предпоставки за още по-активно развитие и задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери на културата.

„Би било чудесно впечатляващата изложба „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България", която се открива на 15 април 2015 г. в Лувъра и включва 1628 експоната от фондовете на 17 български музея, да бъде показана още в края на тази година или през 2016 г. и в някой от водещите музеи в Република Хърватия. Интересът към тракийското изкуство в Хърватия наистина е изключително голям и ние всички с нетърпение очакваме гостуването и у нас на тази наистина забележителна изложба", каза Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег по време на срещата си с Вежди Рашидов, която се проведе в Министерството на културата.

В хода на разговора министър Вежди Рашидов отбеляза, че Хърватия има много постижения и заслужена световна слава особено в областта на подводната археология и по тази причина бихме се радвали ако техни специалисти ни окажат съдействие в проучванията на морското дъно край остров "Свети Кирик" до Созопол, като споделят своя ценен опит в тази сфера с нашите археолози. Той разказа на посланика на Хърватия, че се предвижда и сградата на някогашното военноморско училище на остров "Свети Кирик" да се превърне в музей, който ще експонира най-вече именно артефакти и културни ценности, открити и спасени при подводни археологически проучвания.

Н. Пр. посланик Лйерка Алайбег посочи, че предложението на министър Рашидов за организиране на съвместни подводни археологически проучвания край „уникално красивия" по нейни думи Созопол е изключително интересно и ако се осигури и необходимото финансиране за провеждането на такива съвместни експедиции, няма пречка те да се осъществят още в най-скоро време и да постигнат добри резултати.

Министър Рашидов отбеляза още, че на база на подписаната нова Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Р. България и Министерството на културата на Р. Хърватия за периода 2014-2017 г. и двете страни трябва да направят необходимите усилия и конкретни стъпки за активизиране на сътрудничеството в сферата не само на опазването на културното наследство, но и в областта на книгоиздаването, сценичните изкуства, кинематографията и др. „Време е да помислим и за организиране на форуми и срещи на писатели, преводачи и издатели от България и Хърватия, творците ни трябва да имат възможността непосредствено да общуват, дискутират, да обменят идеи", изтъкна министър Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай