Харпър Ли стана № 1 в САЩ за 2015-а

Харпър Ли стана № 1 в САЩ за 2015-а | StandartNews.com

"Go set a watchman" напълно очаквано и закономерно яхна класацията за бестселъри на САЩ за 2015 г. - вторият роман на 90-годишната Харпър Ли беше продаден в 1, 6 милиона копия. Книгата се появи на пазара през юли - повече от половин столетие след като най-близката приятелка на Труман Капоти печели "Пулицър" с първата си творба "Да убиеш присмехулник", похарчена до днес в 30-милионен тираж из целия свят на 40 езика и избрана във Великобритания за най-добрата на всички времена.

Ли от десетилетия отказваше да общува с издатели и медии, тя живее в старчески дом в Алабама. Сега нейните фенове изкупиха за отрицателно време томчето със знака на "Харпър Колинс". В новата история се появяват много от героите на шедьовъра "Да убиеш присмехулник", който се превърна и в сценарий за Оскаровия филм Грегъри Пек. Скаут вече е независима жена, която живее в Ню Йорк. Брат й е мъртъв, а баща й - болен. Говори се, че ръкописът на "Go set a watchman" е открит в сейф на Ли, която отдавна имала проблеми със слуха и зрението. Първата глава бе публикувана от "Уолстрийт джърнъл" и "Гардиън".

Харпър Ли владее медийното пространство, въпреки отшелничеството си. Преди време нейни шест писма бяха предложени на търг на "Кристис". Те бяха продадени за скромните 90 000 долара, въпреки че аукционната къща ги бе оценила на между 150 000 и 250 000 в зелено. Писателката винаги е пазела в тайна личния си живот. И до днес не е ясно до къде е стигала творческата й близост с гениалния Капоти и кой на кого и до каква степен е помагал на другия в създаването на истории.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай