Гробницата на Агамемнон оцеля на косъм

Опустошителен пожар облиза руините на Микена

Гробницата на Агамемнон оцеля на косъм | StandartNews.com

 

Един от най-важните археологически обекти в Гърция оцеля на косъм след опустошителен пожар, обхванал околността, съобщиха представители на властите.

Пожарът избухна по обяд в неделя близо до руините на Микена, един от центровете на древногръцката цивилизация, на около 120 километра югозападно от Атина, което доведе до евакуация на посетителите и персонала.

"Щетите, нанесени на археологическия обект, са възможно най-малките, тъй като пожарната служба е действала бързо и сухата растителност от района е била разчистена", заяви министърът на културата Лина Мендони, след като инспектира района.

Пламъците облизаха руините от бронзовата епоха близо до гробницата на Агамемнон, царят на Микена и водач на силите на гръцките градове-държави по време на Троянската война.

Градът-крепост от второто хилядолетие пр. Н. Е е един от основните центрове на древногръцката цивилизация. Снимки в понеделник показаха 3250-годишната каменна лъвска порта, входът в древния град, почерняла от дим. Мястото остана затворен за посетители в понеделник, но археологическият музей е отворен отново.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай