Готвач, незрящ скулптор и още самоуки БГ художници в Париж

Аматьорите се вписват в изкуството на "лудите“ и "аутсайдерите", изложбата е в културния ни институт

Готвач, незрящ скулптор и още самоуки БГ художници в Париж | StandartNews.com

70 произведения на самоуки артисти откриха есенния сезон на Българския културен институт във Франция. С първа по рода си изложба в Париж страната ни представя свои автори, спадащи към едно от най-интересните течения в световното изкуство – арт брут или „изкуството на лудите“, на тези, които работят извън утвърдената сцена. Затова логото е „Outside the box“ в партньорство с Art brut fair – най-голямото изложение в Париж и Ню Йорк за „неподправено сурово изкуство“. Терминът „аrt brut“ е на художника Жан Дюбюфе от 1945 година. С него той определи създадените извън границите на официалната култура творби от игнорирани и луди. Английският му еквивалент „outsider art“ буквално е „изкуството на аутсайдерите“. Днес и двете понятия говорят за артисти без академично образование, самоуки, от изолирани социални групи, понякога страдащи от психични заболявания, казва Десислава Бинева, директор на БКИ в Париж.

„Outside the box“ /„Извън рамката“/ представя над 70 нестандартни провокативни картини, скулптури и дърворезби, създадени по-скоро като личен импулс извън контекста и средата на художествени институции. В тях въображението остава предразсъдъците на страна и епитети като „скандален“, „ексцентричен“ или „луд“ стават неуместни. 

Доскоро достъпни само за близките му,  колажите и асамблажите на Русчо Тихов /1947-2017/ са като реконструкции на останки и ненужни парчета от разпаднали се светове - визуално шумни, без всякаква претенция и артистична суета. Експериментира с образи и символи, религиозни мотиви, голота. Познат с артистичните си превъплъщения в танц, театър и музика, Иво Димчев започва да рисува спонтанно, вдъхновен от при големи картона, изхвърлени пред плод и зеленчук в Брюксел. Не използва четки, рисува с голи ръце и акрилни бои, а еротиката е абсолютно автентично присъствие в картините му. Някои от работите си унищожава или трансформира в нови. 

Силни, стилизирани образи, рисувани в контур и ярки цветове са специфични в картините на познатия като поет и писател Росен Карамфилов. Въпреки трудностите на израстването, физическата болка, церебралната парализа по рождение и депресивните състояния, никога не употребява диагнозата като параван на страдание, прави я своя сила.След заминаването си в Англия Борислава Марчева прекъсва обучението си поради диагностицирано психическо заболяване.  Рисуването е момент от лечението й, но вече е постоянно занимание. Създава чудни светове, в картините й заживяват животни, приказни герои, причудливи същества разказват фантастични истории. Работи в дома си, който е единствената й галерия. Картините виждат само най-близките  хора от семейството й. 

Смайващи с маниакалната прецизност във всеки детайл, като излезли герои от фантастичен филм са маските на чудовища и митични същества на Мартин Рангелов. Готвач в ресторант в София, твори в дома си, с восък и полимерна глина, без предварителни скици, не умее дори да рисува.

След четири неуспешни опита да бъде приет в Художествената академия в София, Алексей Алексиев е дипломиран инженер-химик, а днес е дърворезбарят, който съживява изсъхнали дървета в софийските паркове. Не по-малко впечатляващи са и изящните му миниатюри от дърво. Фини, чупливи, прецизни в най-малък детайл, вплели лица, образи на хора и животни, насекоми, птици, мистични същества, библейски герои. Денис Попов е от малкото в света и единственият в България незрящ скулптор. Отказват му да учи в Художествената академия поради действаща наредба, непозволяваща прием на незрящи. Днес е студент в НБУ, воден от огромното си желание да компенсира липсата на зрение с редовни занимания със скулптура. Това безспорно го извежда от категорията арт брут артист, но участието му в изложбата е жест към необикновената му история и необичайната му работа като творец. Изложбата ще покаже и колекция от рисунки на пациенти от архива на психиатрична болница в село Церова Кория, партньор на събитието. Изключително интересни, различни като стил, техника и изображения, визуално смели, комбиниращи пространство и лица, показващи изкуството като емоционална и терапевтична сила. 

Изложбата ще бъде в България през идния януари. В галерия "Доза" в София ще видим "изкуството на лудите", на "аутсайдерите", които не познават рамки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай