"Господин Балкански" в чест на Калата

"Господин Балкански" в чест на Калата | StandartNews.com

Днес великият актьор трябваше да навърши 90

Ивайло играе коронната роля на баща си в спектакъла на Никола Петков

В столичното читалище "Славянска беседа" довечера ще се завърти "Господин Балкански" - от афиша на дупнишкия театър, наречен на Невена Коканова. Представлението е в чест на Георги Калоянчев.

Човекът, който казваше като своя герой Бай Ганьо "Жив съм, ваш съм", днес трябваше да навърши 90. Но си отиде на 18 декември на 2012-а. Не успя да гледа на живо спектакъла на Никола Петков, в който главната роля е поверена на по-големия му син Ивайло. Когато излезе премиерата, великият актьор вече имаше необратими проблеми с краката. Но Люба Пашова, която играе в "Господин Балкански", "качи" постановката в лаптопа си, отиде в Банкя и я показа на Калата, докато той отдъхваше във вилата. Някъде тогава той каза на първородния си наследник: "Можеш да играеш Бай Ганьо по-добре или по-зле от мен, но никога като мен". Защото Калата беше наистина уникален. Още повече че Георги Данаилов пише пиесата по класиката на световния Алеко за 60-ия рожден ден на звездата от Сатирата.

"Господин Балкански" на Никола Петков записа 200 гастрола из България - след всеки от тях публиката си спомня за Калата. Трупата гастролира в Кипър и Гърция, където интересът и възторгът на диаспората са толкова искрени, че се налага актьорите да изнесат допълнителни представления. Лили Иванова и Христо Стоичков са сред най-големите фенове спектакъла. Поппримата особено харесва изпълнението на Веселин Цанев, който е Гочооглу. "Всичко звучи така, като че ли е писано за днес", пък е лаконичният коментар на Камата. Двете мегазнаменитости поздравяват артистите в гримьорните им след овациите.
Люба Пашова дава и идеята за филма за Калата, който трябва да бъде готов в навечерието на рождения му ден през 2013-а. Снимат го Олег Ковачев и Петя Тетевенска. 15 минути след началото на монтажа, екипът научава, че титанът на смеха и драмата е отлетял към рая. "Искахме да го зарадваме, а той излезе в памет", спомня си сега Люба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай