Голям ден! Българи ще представят стихосбирка в Братислава

Малко повече за тях

Голям ден! Българи ще представят стихосбирка в Братислава | StandartNews.com

Източник: БТА

В Българския културен институт (БКИ) в Братислава художникът Петко Манчев и писателят Георги Бърдаров, основатели на издателство „Мусагена“, ще представят на 13 ноември от 18:00 часа местно време стихосбирката „Прозорец“ на Ваня Радева с картините на Мирослав Радев. Това съобщиха за рубриката „БГ Свят“ на БТА от екипа на БКИ-Братислава. 

Ваня Радева е родена в град София, но е свързана неразривно с уютната и живописна столица на Словакия – Братислава. Завършила е университета „Коменски“ и вече 10 години е директор на Българския културен институт и съветник към дипломатическите служби на България в Братислава. Постоянното ѝ местожителство е в София, но е живяла в различни градове на Европа. Навсякъде тя не пропуска да завърши по някоя нова специалност: „Археология“, „Английски език“, „Религиознание“, „Маркетинг на финансовите услуги“. Твърди, че ученето е най-доброто и изпитано лекарство срещу физически и емоционални болежки, посочват от БКИ. 

„По време на пандемията животът спира и Ваня посяга към перото. Така се ражда първата ѝ стихосбирка „Прозорец“. Най-интересното е, че към всяко нейно стихотворение, сякаш синхронно брат ѝ Мирослав вече е създал картина със същото духовно послание. Те я посвещават с много обич и смирение на покойните си родители Мария и Иван Радеви“, допълват от Института. 

Мирослав Радев е роден в Прага. Завършил е Художествената академия в Братислава, където живее със семейството си. Рисува графика и живопис, прави изложби, преподава изобразително изкуство на деца. Картините му емоционално са много близки до поезията на сестра му Ваня и постигат съвършена творческа амалгама в тази стихосбирка, посочват още от БКИ. 

От Българския културен институт споделят и повече информация за издателство „Мусагена“:

„Прозорец“ е книга от новата линия на издателство „Мусагена“ Books and Art - „Поезия с картини“. Това е оригинален бранд, съчетаващ работата на артисти от различни изкуства, която създава възможност за творческа симбиоза в съвместен проект, който да достигне до различна и по-голяма аудитория.

„Мусагена“ е издателска и продуцентска къща, чиято цел е да открива български автори в различни сфери на изкуството и да представя техните произведения. Те имат дългогодишен опит в продуцирането на творчески проекти за театър, музика, кино, литература, анимация и телевизия. Вярват, че има талантливи творци, които по различни причини не достигат до аудиторията, а те имат идеите и визията как да ги представят на българския и световен пазар“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай