Голи прабългарки провалят Вили Цанков

Пускат дигиталиризано копие на „Ханът и империята“ за 40-годишния юбилей на НДК

Голи прабългарки провалят Вили Цанков | StandartNews.com

С прожекция на „Ханът и империята“ НДК чества 40 години на 12 април. Дигитализираното и реставрирано копие на филма на Людмил Стайков за създателя на българската държава събира в 2 часа и половина трите серии - “Фанагория”, “Преселението” и “Земя завинаги”. Обработени са 12 400 метра лента и на ръка са почистени от драскотини и петна над 640 хиляди квадратчета. Публиката ще чуе гласовете на звездите и музиката на петимата композитори в най-автентичния й звук.

Суперпродукцията е планирана да бъде сред кулминациите през 1981-а за честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Първият автор на сценария е Антон Дончев, но в крайна сметка със задачата се заема Вера Мутафчиева. Първият режисьор е Вили Цанков - вече снимал “Сватбите на Йоан Асен”, а в главната роля е Стефан Данаилов, вече женен за първата съпруга на Цанков – Мария. В образа на византийския император Константин IV Погонат  трябва да влезе Коста Цонев. Край плевенското село Рибен строят онгъла на Аспарух, а от Казахстан са поръчани 12 шатри, край които трябва да дрънчат мечове, копия, щитове, шлемове и да препускат колесници.

Но година по-късно – през 1980-а, се оказва, че режисьор вече е Людмил Стайков, като Аспарух снима третокурсникът от ВИТИЗ Стойко Пеев, а Йосиф Сърчаджиев е император Константин.

Промяната е резултат от редица скандали. Първият от тях е между Вили Цанков и Вера Мутафчиева. Екстравагантният режисьор иска да пусне полуголи върху коне цяла орда прабългарки. Идеята за амазонките ужасява писателката, както и намеренията на Вили в епоса да има много интимни сцени.   

Първият вариант за нов режисьор е Георги Стоянов, който обаче поема следващата суперпродукция - “Константин Философ”. Сред актьорите, които трябва да сменят Ламбо, се върти името и на Велко Кънев.

Людмил Стайков заснема в Казахстан първите епизоди с младия хан Аспарух – Стойко Пеев, и Велизарий, в чийто костюм е блестящият Антоний Генов. Там операторският екип прави и десетки кадри с коне, крави, овце и камили. Екшънът продължава в България, като преминаването на Дунав се случва край язовир „Искър“. Пред камерите са 100 души актьори, масовка от 2000, десетки лодки, над 100 сала, хиляди факли. А над 10 000 участват в грандиозната битка край село Рибен между прабългарите на Аспарух и армията на Константин IV Погонат.  Момчетата от Школата за запасни офицери в Плевен са в основата на сражението, събрани са над 1200 коня с ездачите им от цяла България, там, естествено, са каскадьорите на прочутия Димитър Кехайов, извикал колеги и от Чехословакия, Полша и Унгария. Мобилизирани са над 10 000  запасняци.

За 11 месеца са заснети над 60 000 метра лента, от която са монтирани трите пълнометражни серии. През 1984 г. Людмил Стайков прави 95-минутна версия на трилогията за разпространение в САЩ - "681 - Величието на хана".

В ролите освен дебютантът Стойко Пеев и „византийците“ Йосиф Сърчаджиев и Стойко Пеев, са Васил Михайлов като хан Кубрат, Аня Пенчева като Ирнике, Богомил Симеонов – като нейн баща, Ваня Цветкова – Пагане, Стефан Гецов, Джоко Росич, Петър Слабаков, Георги Черкелов, Стойчо Мазгалов, Велко Кънев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай