Глобусите на крака пред Ди Каприо (ОБЗОР)

Глобусите на крака пред Ди Каприо (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Завръщането" позлати Лео и режисьора Алехандро Иняриту

Кино хитовете "Завръщането" и "Марсианецът" спечелиха най-важните отличия на 73-те награди "Златен глобус", които бяха връчени в неделя вечер в "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис.

По-малко от година след като беше коронясан с "Оскар" за най-добър режисьор и филм с "Бърдмен", мексиканецът Алехандро Гонзалес Иняриту отново вади шедьовър, който има големи шансове да повтори триумфа. "Завръщането" обра призовете в трите най-оспорвани категории - драматичен филм, режисьор, а Леонардо ди Каприо, напълно заслужено взе третия си "Глобус" (след "Авиаторът" и "Вълкът от Уолстрийт"). Феновете на Лео след това признание малко си отдъхнаха. Но сега очакват с надежда обявяването на номинациите за "Оскар" този четвъртък, когато той сигурно ще е сред кандидатите. Дано най-после се сдобие с мечтаната статуетка на Академията, защото наистина я заслужава. Неслучайно Иняриту му благодари най-много именно на него и няколко пъти повтори "ти си героят, ти си ай-добрият".

А Лео му отвърна с въздушна целувка. После той беше дълго аплодиран на крака от цялата зала, жест, който явно показваше колко заслужен е неговият приз. Ди Каприо си спечели и още една награда в неделя вечер - за най-неподражаема реакция по време на церемонията. Видеото с физиономията му, когато Лейди Гага неволно го блъска по време по пътя си към сцената, беше гледан от десетки хиляди. "Просто не знаех какво ме е бутнало, това е всичко", опита се да оправдае уплашеният Лео. Скандалната певица взе статуетка не за песен, а за най-добра актриса в тв филм или минисериал - за ролята си на 115-годишна вампирка в хорър поредицата "Зловеща семейна история".

Така с първата си номинация Гага излезе победил сред една доста впечатляваща група от кандидати - Кирстен Дънст, Куин Латифа и Фелисити Хофман. "Това е един от най-великите моменти в живота ми", каза на сцената Гага и призна че се чувства като Шер, която направи блестяща роля във филма "Лунатици". "Исках да бъда актриса преди да бъда певица. Но музиката проработи първа", допълни Гага след като успя да овладее емоциите си.

След "Завръщането" се нареди "Марсианецът" с две статуетки. Блокбастърът на Ридли Скот, заснет за 108 милиона долара, беше обявен за най-добра комедия или мюзикъл, факт, който накара мнозина в залата да повдигнат вежди, включително и режисьорът. А когато Скот излезе да си вземе наградата попита: "Комедия?" и после само скептично махна с ръка. Звездата от филма Мат Деймън грабна статуетката за най-добър актьор в комедия. Водещият Рики Джървейс, който цяла вечер пускаше груби и трудни за понасяне шеги, се подигра малко по-рано с Мат и неговия добър приятел Бен Афлек: "Той беше единственият човек, на когото Бен не е изневерил", намеквайки за скорошните разкрития за изневери на Афлек, довели до неговия развод.

Куентин Тарантино направи също гаф, но не толкова фатален. Той прие приза от името на Енио Мориконе за филмова музика за саундтрака на последната си творба "Омразната осморка". Режисьорът заяви пред всички, че италианският композитор няма друга американска награда. Мориконе обаче има "Златен глобус" за "Мисията" през 1987 г. и "Легендата за пианиста" през 2000 г. , както и почетен "Оскар" през 2007 година.

При жените драматичното отличие бе дадено за ролята в "Стаята" на американката Бри Ларсън. Най-добра актриса в категорията за комедия или мюзикъл стана Дженифър Лоурънс за "Джой". Още една дама спечели важно отличие - Кейт Уинслет получи първия си "Златен глобус" за "Стив Джобс". Арън Соркин взе отличието за сценарий за същия филм.
Силвестър Сталоун спечели статуетката за поддържаща роля във филма "Крийд. Сърце на шампион", където Слай отново играе известния боксьор Роки Балбоа. Това се случва почти 40 години след като той спечели "Глобус" за сценария на "Роки". Актьорът трогателно благодари на съпругата си и дъщерите си, но и на "моя въображаем приятел Роки Балбоа за това, че е най-добрият приятел, който съм имал."

Унгарският филм "Синът на Саул" (Saul Fia) на Ласло Немеш триумфира сред чуждоезичните филми. Той разказва за двата дни на затворник в нацисткия лагер Освиенцим, който се опитва да погребе тялото на момче. Миналата година, филмът бе удостоен с Голямата награда в Кан. Кандидатите за отличие в тази категория бяха белгийският "Най-новият завет" (Le tout nouveau testament), чилийската лента "Клубът" (El Club), финландският "Фехтовачът" (Miekkailija), както и турският "Мустанг"(Mustang). В разширения списък на кандидатстващите за "Златен глобус" филми бяха 72 произведения на седмото изкуство от 48 страни.

Интернет гигантът "Амазон", вече награден през 2015 г. за сериала Transparent, отново получи два приза за поредицата "Моцарт в джунглата" в котегорията комедиен сериал, а мексиканецът Гаел Гарсия Бернал - тази за най-добър актьор в същата категория, предаде АФП. Действието е в Ню Йорк, в света на класическата музика, а сериалът проследява хаотичния бяг през времето и музиката на новия диригент на Симфоничния оркестър на Ню Йорк Родриго, изигран от Гаел Гарсия Бернал. Сред авторите на "Моцарт в джунглата" се появи и Роман Копола, син на Франсис Форд Копола.
Дензъл Уошингтън бе отличен за своя принос към шоубизнеса. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд почете двукратния носител на "Оскар" с отличието "Сесил Б. Демил". Сред предишните притежатели на наградата са Уди Алън, Джоди Фостър, Морган Фрийман, Робърт де Ниро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай