Гледаме Васко Кръпката, Шарл Азнавур и Ленърд Коен

Документални ленти за прочути музиканти са в афиша на "София филм фест"

Гледаме Васко Кръпката, Шарл Азнавур и Ленърд Коен | StandartNews.com

Екранни истории за прочути музиканти са сред хитовете в програмата на "София филм фест". Световната премиера на филма-концерт по случай 30-годишнината на любимата блус и рокендрол банда „Подуене Блус Бенд“ среща публиката с Васко Кръпката и още 20 знаменити родни негови колеги. Продукцията на режисьора  Мартин Балтаджиев ще разтърси с мощен звук и впечатляваща визия на 26 септември в "Люмиер". 

За почитателите на френските шансони, на Едит Пиаф и Шарл Азнавур, е специалното филмово предложение „Шарл за Азнавур". Голяма част от архивните документални кадри, използвани във филма, са дело на самия Азнавур. Известният френски артист ги прави с първата камера, която Едит Пиаф му подарява през 1948 година – тогава той все още не знае, че тази камера ще се превърне в негово увлечение за цял живот. До 1982 година Шарл заснема часове материал, който поставя основите на неговия филмов дневник. Той снима живота си и в същото време живее като на кино. Където и да отиде, камерата го следва и регистрира всеки детайл – миговете от живота, местата, през които преминава, приятелите, любимите, проблемите. Няколко месеца преди да напусне този свят, Азнавур започва да систематизира филмите си с помощта на Марк ди Доменико. Така се появява идеята за този документален филм, който може да бъде видян на 25 септември в Дома на киното и Френския институт“.

Публиката в София ще гледа документалния филм „Ина де Ярд", режисиран от Питър Уебър, председателят на международното жури на 24-ия "София филм фест". Историята е портрет на група пионери реге-музиканти, пресъздаващ социалните ценности на този стил в музиката и страстта към нея на едно по-старо поколение в опита му да я предаде на по-младите. Сюжетът напомня историята около създаването на „Буена Виста Сошъл Клъб“. Група ветерани музиканти от Global South се събират за концерт. Филмът представя формацията, която свири кавъри на класически хитове, смесени с кадри от оригиналите, които са отпреди 50 години... Очарованието на филма и неговите звезди е в това, че те просто искат да правят музика. И да ловят риба. И да се радват на слънцето, а когато са на по 70 години могат смело да кажат, че са си го заслужили. Това е портрет на един не толкова сложен живот, който изглежда доста идиличен под звуците на реге-музиката. Филмът на Питър Уебър може да бъде видян на 25 септември в кино „Одеон“ и на 27 септември в Дома на киното.

„Мариан и Ленърд: любовни фивми" е задълбочено вглеждане във връзката между легендарния канадски музикант Ленърд Коен и норвежката му муза Мариан Илен. Филмът отвежда зрителите на пътешествие в миналото на Коен и документира любовта на живота му и негова муза - Мариан (една от най-известните песни на Коен е „So Long Marianne“, посветена именно на нея). След като се разделят, Мариан и Коен продължават да общуват до края на живота си. И двамата си отидоха от този свят в рамките на няколко месеца един след друг през 2016 година и Ленард Коен остави трогателно последно писмо до Мариан, събрало дълбоката му любов и уважение към нея… Прожекцията е на 26 септември  в „Одеон“ и на 29 септември в Дома на киното.

„Бащите на хард рока" проследява историята на двама от най-уважаваните музиканти в света на ъндърграунд музиката – Роджър Мирит и Вини Стигма”, които са в началото на 40-та година от своята кариера, а мейнстриймът въобще не е чувал за тях. Това в никакъв случай не означава, че те не са добри музиканти или нямат своята публика, а само доказва, че хардкорът като под-жанр на пънка е останал в нелегалност от самото си създаване и верен на себе си се превръща в индивидуално движение. Страстта на „бащите на хардкора“ Мирит и Стигма към музикалната сцена разкрива банда, която не е сформирана за няколко изяви или за да спечели пари, а група, която никога няма да спре да съществува. Филмът представя днешния живот на музикантите, като умело преплита в историята и архивни кадри от местната телевизия, както и видео и снимки на групата. Въпреки че днес хардкор-групи съществуват по целия свят, началото може да се проследи по улиците на Ню Йорк през 80-те години. Шанс да се върнем в онова време чрез киното имаме на 27 септември в „Одеон“ и на 3 октомври в Дома на киното.

Прожекцията на чаровния филм „Аврора" е на 27 септември във Френския институт. Историята се вглежда в странния свят на норвежката старлетка Аврора Акснес и трудностите около създаването на втория ѝ албум и световното ѝ турне. Филмът е интимен и жизнен портрет на една млада поп-звезда, която се стреми да осмисли своето място в света. Дори да изглежда невероятно, музикалната индустрия продължава да бъде брутално място за оцеляване на изпълнителите. Докато платформи като YouTube и Instagram предоставят прекалено лесна сцена да станеш известен, за да се превърнеш в звезда  на музикалната сцена все още са нужни доста усилия и безпощадни договори с мениджъри и музикални компании, които гарантират най-вече адски труд и почти никакви пари за цената на славата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай