Бай Ганьо оживява в мюзикъл

Бойко Илиев и Евгени Господинов поставят нова версия в НДК

Бай Ганьо оживява в мюзикъл | StandartNews.com

Бай Ганьо за пореден път се качва на сцената – националният герой, изваян от великия сатирик Алеко Константинов, оживява в музикалната сатира „Ганьоада“. Постановката на Бойко Илиев е премиерното заглавие на Нов театър НДК. Музикален ръководител и автор на аранжиментите е Евгени Господинов, а сценографията и костюмите са на Жанет Иванова.

„Заедно с Евгени Господинов се опитахме да създадем нещо ново, провокирани от гениалното произведение на Алеко Константинов. Привлякохме млади актьори, които умеят и да музицират. Това не е стандартен мюзикъл, всичко е акапелно, работи се на различни гласове, в различни стилове“, разказа пред БНР Бойко Илиев.

Под прожекторите са Борислав Веженов, Йордан Петков, Стелиан Радев, Михаил Сървански, Явор Костов, Христина Джурова, Кристина Митева. Ролята на Алеко изпълнява Борислав Веженов, а в образа на Бай Ганьо се превъплъщават всички актьори. „Имаме особен път към Бай Ганьо, тъй като всеки от актьорите играе Бай Ганьо, всеки пресъздава своя Бай Ганьо, байганьовщината в себе си. Така че имаме много байганьовци на сцената. Всички сме Бай Ганьо и всички сме Алеко - и тази битка между Алеко и Бай Ганьо се опитваме да проведем в спектакъла. Разбира се, наясно сме с финала“, коментира Бойко Илиев.

Аристократ по дух, възпитание, морал, Алеко Константинов се превръща в "будната съвест на епохата". Под натиска на изродените идеали и опорочената действителност, той търси и намира изход в сатирата. Неспокойният дух на Алеко пътува във времето и пространството чрез своя непокорен герой, който продължава да ни забавлява, учудва, възмущава и изтръгването от сърцата и душите ни е като че ли карма. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай