Г. Господинов: България трябва да излезе от котловината

Сега знанието е навсякъде и трябва да се възползваме от него, коментира писателят

Г. Господинов: България трябва да излезе от котловината | StandartNews.com

Миналата седмица писателят Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище“ най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава.

„Наградата е учредена през 1947 г. Нейни носители са писатели от ранга на Умберто Еко („Името на розата“) и Алберто Моравия. През 2014 г. призът става международен, като досега са го получавали само писатели, пишещи на испански, френски или немски“, сподели Георги Господинов в "Тази събота и неделя".

„Италия излиза от пандемията и се връща към живота. На панаира на книгата в Торино, където бе награждаването, имаше рекорден брой посетители. Срещнах се с много хора, които ми показваха как са си подчертавали пасажи в моята книга и ми пожелаваха късмет“, разказа писателят.

Той отдавна е изразил своята позиция „ЗА“ ваксинирането и напомни, че зад числата от статистиката стоят хора.

„Представете си как всеки ден един цял жилищен блок се опразва, хората изчезват. Имаме примера на Европа, разполагаме с цялата наука и медицина, така че трябва да се ваксинираме. Неслучайно е имало Просвещение и Ренесанс. България трябва да излезе от тази котловина, в която се намира“, коментира Георги Господинов.

Той сподели, че му липсват срещите с хората, тъй като един писател пише книгата си в самота в продължение на месеци.

„Сега знанието е навсякъде и трябва да се възползваме от него. Светът не може да бъде обяснен просто като в конспиративна теория“, обобщи писателят, който е избрал заглавието „Времеубежище“ преди появата на коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай