Събота,

Френски десант в Народния театър

От: Агенция Стандарт -
Френски десант в Народния театър
A
A
A

Международна публика в продължение на пет минути аплодира преди вечер актьорите от „Пиано в тревата“ – един от най-новите хитове в Народния театър. Сред ценителите на високото изкуство най-много бяха французите, които останаха очаровани от българската интерпретация на пиесата, писана от тяхната знаменита сънародничка Франсоаз  Саган. Сценичната версия и постановката са на Юрий Дачев по превода на Светлана Панчева – перфектен тандем в името на качеството, което се среща все по-рядко в БГ афиша.

Във фокуса на историята са терзанията и забавленията на Мод, която сменя съпрузи и любовници със замах и без да се обръща с гняв назад, докато не осъзнава, че самотата скоро може да почука по вратата на спалнята й. В ролята на атрактивната дама, която не пести философски сентенции и чар, е Емануела Шкодрева. Тя логично превръща своята Мод и в алтер его на самата Саган, говорейки за любовта с простота и неочакваност, а за секса без превземки и излишества.

Като мъжете, които Мод с лекота и фаталност върти на пръста си, се изявяват Христо Чешмеджиев, Велислав Павлов, Ненчо Костов, Христо Терзиев. Жените, паднали в капана на нейното приятелство и фантазия, са Вяра Табакова, Виктория Колева, Ева Данаилова.

Спектакълът на Юрий Дачев е отличен пример за психологически театър, в който зрелището се вписва хармонично в сериозността на екзистенциалните по Чеховски теми, които са запазена марка на Франсоаз Саган – звезда на голямата литература, чиито живот е изпълнен с наркотици, хазарт, катастрофи, предизвикателни връзки с мъже и жени, бурни разправии на фестивала в Кан, когато е председател на журито.

Следващите представления на „Пиано в тревата“ са на 18 и 19 февруари и първи март. Във фен клуба на спектакъла влизат все повече познавачи на изтънчената драматургия - екипът на Френския институт в България, Греди и Жана Асса, професор Иво Петров и съпругата му Роси, експертът във висшата мода и художник Милена Атанасова, която се запознава с Франсоаз Саган, малко преди смъртта на авторката, прочула се по целия свят с романа си „Добър ден, тъга“.    


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички