Френски десант в Народния театър

Актьорите в „Пиано в тревата“ получиха петминутни овации от международна публика

Френски десант в Народния театър | StandartNews.com

Международна публика в продължение на пет минути аплодира преди вечер актьорите от „Пиано в тревата“ – един от най-новите хитове в Народния театър. Сред ценителите на високото изкуство най-много бяха французите, които останаха очаровани от българската интерпретация на пиесата, писана от тяхната знаменита сънародничка Франсоаз  Саган. Сценичната версия и постановката са на Юрий Дачев по превода на Светлана Панчева – перфектен тандем в името на качеството, което се среща все по-рядко в БГ афиша.

Във фокуса на историята са терзанията и забавленията на Мод, която сменя съпрузи и любовници със замах и без да се обръща с гняв назад, докато не осъзнава, че самотата скоро може да почука по вратата на спалнята й. В ролята на атрактивната дама, която не пести философски сентенции и чар, е Емануела Шкодрева. Тя логично превръща своята Мод и в алтер его на самата Саган, говорейки за любовта с простота и неочакваност, а за секса без превземки и излишества.

Като мъжете, които Мод с лекота и фаталност върти на пръста си, се изявяват Христо Чешмеджиев, Велислав Павлов, Ненчо Костов, Христо Терзиев. Жените, паднали в капана на нейното приятелство и фантазия, са Вяра Табакова, Виктория Колева, Ева Данаилова.

Спектакълът на Юрий Дачев е отличен пример за психологически театър, в който зрелището се вписва хармонично в сериозността на екзистенциалните по Чеховски теми, които са запазена марка на Франсоаз Саган – звезда на голямата литература, чиито живот е изпълнен с наркотици, хазарт, катастрофи, предизвикателни връзки с мъже и жени, бурни разправии на фестивала в Кан, когато е председател на журито.

Следващите представления на „Пиано в тревата“ са на 18 и 19 февруари и първи март. Във фен клуба на спектакъла влизат все повече познавачи на изтънчената драматургия - екипът на Френския институт в България, Греди и Жана Асса, професор Иво Петров и съпругата му Роси, експертът във висшата мода и художник Милена Атанасова, която се запознава с Франсоаз Саган, малко преди смъртта на авторката, прочула се по целия свят с романа си „Добър ден, тъга“.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай