"Фондацията" възроди класиките

Маричков с грип след новогодишния концерт

"Фондацията" възроди класиките | StandartNews.com

София. Петима от най-добрите ни рок музиканти създадоха супергрупата - "Фондацията". И развълнуваха цяла мислеща България. Идеята за това бижу е на Дони. А тя е да чуеш и да запомниш поне една от прекрасните български песни, правени през годините.

"Фондацията" не са карнавал. Това са артистите, които излязоха с ушанки в студа на новогодишната нощ в центъра на София и стоплиха сърцата и спомените на хиляди столичани на живо, както и на милиони пред Канал 1. Те изпълниха много от вечните български хитове, като "Вълшебен цвят", "Кукла", "След десет години", "Кълна се".

"Фондацията" са:

- Кирил Маричков - вокал, бас китара, китара, пиано. ("Щурците")

- Иван Лечев - вокал, китара, цигулка, пиано. (ФСБ)

- Добрин Векилов-Дони - вокал, бас китара, пиано, китара. ("Медикус", "Дони и Момчил")

- Славчо Николов - вокал, китара (Б.Т.Р.)

- Венко Поромански - ударни (преди в "Те")

Нито един от тях не се възприема като част от "супергрупа", но публиката вече ги обяви за такива. Има доста случаи, в които разнородни изпълнители са се събирали на едно място, но това досега беше само за определена песен, като изключим "Стари муцуни". Сега обаче идеята е съвсем друга. "Фондацията" свирят хитове на "Щурците", ФСБ, Б.Т.Р., "Дони и Момчил", предстоят и още много. Музикантите правят песните по начин, по който веднага разбираш колко велики български песни си подценявал за сметка на някакви западни еднодневки.

На този етап те са в акустичен вариант, но рокаджиите не изключват възможността това да се промени много бързо.

Съвсем наскоро "Фондацията" имаха изключително успешно турне в САЩ, а на 2 април им предстои концерт в Зала 1 на НДК. Предвиждат още една обиколка в САЩ и Канада, както и участие на "Аполония".

И петимата музиканти от "Фондацията" бяха любезни да споделят своите идеи за бандата пред "Стандарт". Започваме с доайена:

Кирил Маричков: Настинах на площада, но в сърцето ми е топло

Всеки ме пита защо сме се кръстили "Фондацията", какво става с "Щурците" и ще отговоря веднъж завинаги. "Фондацията" не е благотворително дружество. Това е фондация, която има за цел да запази за поколенията най-добрите и най-красиви български песни. И в този смисъл - да, ние сме "Фондация" за хубава и качествена музика, а фондът на тази група са песните. Идеята за групата е на Дони и аз я приех с удоволствие. Особено ми хареса това, че песните ще са в акустичен вариант.

Не се чувствам като част от супергрупа, както вече ни нарекоха, но съм много доволен, че работя с Иван, Дони, Славчо и Венко. Това е формат, в който с удоволствие приех да участвам, след като "Щурците" вече не съществуват. Мисля, че с това отговорих и на този въпрос и поне засега не ме питайте повече за "Щурците". Иначе в новогодишната нощ на площада в София и двамата с Иван бяхме с ушанки, защото бяхме с настинки. Аз и досега пия чайове и хапчета, но в сърцето ми е топло от това, което се случи там, и от любовта, която получихме.

Иван Лечев: Проектът ми даде свобода

Приех да участвам в този проект, защото ми дава особена свобода. Много ми харесват песните и с удоволствие участвам в тази група. Още по-интересно ми беше, че преди "Фондацията" не бях свирил заедно с никого от тези музиканти, но някак естествено нещата се получиха. Но смея да кажа, че ние можем да направим всичко заедно и че можем много повече. Не ми харесва да ме слагат като част от супергрупа, защото това е клише. Защото истината е, че музикантите правят музиката, а останалите или само я коментират, или пишат за нея.

Добрин Векилов-Дони: Обмислях идеята с години

За мен музиката винаги е означавала свобода, особено рокендролът. Никога в живота си не съм робувал на разни етикети. Правя я, както я чувствам. За това и не се чудете как се появи "Фондацията". Тази идея я обмислях няколко години и ако помните, преди това направихме няколко по-стари български парчета, които са великолепни. Но за "Фондацията" си трябваше гръбнак от хора, които са създали и изпълняват тези прекрасни неща. На пръв поглед може да изглеждаме доста различно, но в посоката си сме еднакви. Турнето ни в Америка ни сближи още повече и се върнахме още по-добри приятели.

Славчо Николов: Ние сме контра на нихилизма

Направихме всички тези песни по няколко причини. Едната е, че в България нямало хубави парчета - ами как да няма - що за глупост? Ние сме контра на нихилизма по отношение на нашата музика. Направихме тези песни в акустичен вариант, за да може те да станат още по-близки и по-запомнящи се. Всяка една от тези песни е история. А "Фондацията" има за цел да излъчва именно само позитивни неща и приятелство.

Венко Поромански: Да се съберем, хора!

Идеята на тази група беше да се съберем на пръв поглед хора с различни посоки, но с еднаква цел. Ако събереш трима, четирима или петима еднакви хора, те ще произведат само скука. Не знам още дали ще започнем да правим и свои парчета, но това, че популяризираме българската класика, е изключително. Не знам дали са ме дали по телевизията, когато се разплаках на едно парче по време на новогодишния концерт, но такива неща си остават завинаги!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай