Ето как може да си купите замък във Франция

Хора от цял свят могат да станат съсобственици на старинна постройка срещу символична сума

Ето как може да си купите замък във Франция | StandartNews.com

Фото БНТ

Оригинално решение във Франция за спасяването на старинни замъци, изоставени от притежателите поради твърде високата цена за поддръжка. Чрез онлайн платформа хора от цял свят могат да станат съсобственици на старинна постройка срещу символична сума. С парите се финансира началото на реставрацията, а колективната собственост спасява от разруха френското културно наследство. Като замък в района на Лоара от 13-и век.

Над 20 хиляди души от 115 страни са новите собственици на Шато дьо ла Мот-Шандьоние. Унищожен е от пожар преди сто години и оттогава е изоставен. Досега. Всеки уикенд група от новите собственици идва да работи по замъка.

"Днес ще почистим стълбището във вътрешния двор", казва Жан-Кристоф Липман, който е съсобственик.

Идеята за колективна покупка е на онлайн платформата "Д'Артанян", която набелязва застрашени обекти и обединява ентусиасти от цял свят. Така едва за 79 евро всеки може да стане съсобственик на замък, но и да спаси част от френската история.

"Всички съсобственици имат доживотен безплатен достъп до замъка. Ние сме голямо семейство и работим заедно. Някои от тези хора не познавах до тази сутрин, но тази вечер или утре ще се чувстваме така, сякаш се знаем от 10 години", споделя Липман.

Жан-Кристоф и съпругата му дори са напуснали Париж, за да бъдат по-близо до новата си придобивка.

"До 10 години тук ще идват около 120 000 посетители годишно. Оставяме растителността както си е. Това ни прави уникални в света, за гостите това е брак между природата и архитектурата", обяснява Ромен Делом от онлайн платформата "Д'Артанян", предава БНТ.

През 2010 във Франция е имало 800 замъка за продан, през 2019-а техният брой вече е 1500. Колективната собственост е оригинален отговор на дилемата: продажба или упадък, пред хората, които нямат средства да поддържат романтичните, но огромни паметници на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай