Ето го новият домакин на "Евровизия"

Великобритания пое домакинството от Украйна заради войната в страната

Ето го новият домакин на "Евровизия" | StandartNews.com

Ливърпул - родният град на "Бийтълс", ще бъде домакин на музикалния конкурс "Евровизия" през май догодина, съобщи Би Би Си, предава БНР.

Великобритания пое домакинството от Украйна заради войната в страната. Финалният кратък списък на потенциални градове-домакини беше сведен на финала до Ливърпул или Глазгоу.

Украйна трябваше да бъде домакин на конкурса, след като през май украинската фолк-рап група "Калуш оркестра" спечели короната на "Евровизия", на вълната на подкрепата за страната им след нахлуването на Русия, припомня Франс прес.Групата победи 24 конкуренти на финала в Торино със "Стефания" - рап приспивна песен, съчетаваща украински фолклор и модерни хип-хоп ритми.

А британският участник Сам Райдър се класира на второ място с причудливата си песен "Space Man".

Въпреки протестите на украинското правителство, през юни Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който ръководи "Евровизия", постанови, че Украйна не може да гарантира безопасността на повече от 10 000 души, участващи в продукцията, и на още 30 000 фенове, които се очаква да присъстват.

Първоначално правителството в Киев се закани да се бори срещу решението да не му се позволи да бъде домакин, но по-късно се съгласи на събитие с участието на Обединеното кралство, което ще има силно изразен украински привкус, отбелязва Франс прес.

Сега, Би Би Си потвърди, че полуфиналите ще се проведат в Ливърпул на 9 и 11 май, а големият финал - на 13 май.

В съответствие с правилата на "Евровизия" Украйна все още има гарантирано място на големия финал догодина, заедно с останалите постоянни пет държави: Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания.

Преди това Обединеното кралство е било домакин на конкурса "Евровизия" осем пъти, включително четири пъти в Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай