Джазменът фотограф

Джазменът фотограф | StandartNews.com

Стефан Марков от "Булфото", който от години снима джазфеста в Банско,  открива там своя изложба във фоайето на читалище "Н. Й. Вапцаров". В 40 фотоса изкушеният от жанра маестро на обектива показва някои от най-изявените родни и чуждестранни музиканти, свирили в града под Пирин. С повечето от тях той се познава лично. На репортажните кадри Стефан е уловил моментните емоции на Бени Голсън, Чайна Моузес, Таня Мария, Кенди и Ханс Дълфър, Живко Петров, Камелия Тодорова, Васил Петров, Христо Йоцов, Веселин Веселин-Еко, Стоян Янкулов-Стунджи. Фотографът се интересува от жанра още от епохата на Милчо-Левиевия "Джаз фокус 65" и традиционните, но вече несъществуващи софийски джаз прегледи. Оттогава са и първите му любителски кадри на знаменитостите. Сред тях са и снимки от първите изяви на Камелия Тодорова, Христо Йоцов, пианиста Марио Станчев, който живее и твори в Париж, и "Акустична версия". За първи път Марков ги показа в изложбата на "Булфото" на фестивала "A to Jazz" през 2011 година в Докторската градина.

Стефан Марков се занимава с фотография близо от половин век. Започва с полиграфическите способи, преминава и през рекламна фотография. След настъпване на демокрацията работи в женски вестник и списание, а последните години е в агенция "Булфото".

Фотоизложбата "Джаз в Банско" може да се види до 13 август. Тя е осъществена с финансовата подкрепа на агенция "Булфото", както и с помощта на доктор Емил Илиев и на общината в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай