Дянков с книга за капитализма във Вашингтон

Дянков с книга за капитализма във Вашингтон | StandartNews.com

Бившият вицепремиер Симеон Дянков и известният шведски икономист Андерс Ослунд са съставители и редактори на "Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма".

Премиерата на книгата бе днес във Вашнгтон. В нея са събрани анализи на водещи политици и реформатори. Книгата дава първата по рода си ретроспекция на преходите от планова към пазарна икономика и извършените реформи след края на комунизма в Източна Европа. Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на текста за прехода в Чехия, статията за Полша е от Лешек Балцерович, за Естония - от бившия премиер Март Лаар. Промените в България са разгледани от бившия финансов министър Симеон Дянков.

"В книгата търсим отговор защо реформите бяха успешни в някои страни, а в други не", казва той. Дянков анализира прехода от 1989 до 2013 г., като разглежда три вълни на реформи - при правителствата на Димитър Попов, Иван Костов и Бойко Борисов, последвани от периоди на застой или връщане назад. Според ексминистъра най-голямата грешка на прехода у нас е липсата на лустрация в първите години след падането на комунизма, и търси причините за бавния напредък в запазеното влияние на старите тайни служби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай