Драма от САЩ спечели „Златен лъв“ във Венеция

Франсис Макдорманд е блестяща в "Номадландия“ и отново посяга към „Оскар“

Драма от САЩ спечели „Златен лъв“ във Венеция | StandartNews.com

Филмът "Номадландия" за общност от обитатели на каравани в западната част на САЩ на американската режисьорка от китайски произход Клои Чжао спечели "Златен лъв" на 77-ия кинофестивал във Венеция, предадоха световните медии. Франсис Макдорманд отново е блестяща в ролята на останалата без дом и скитащата из необятната Америка жена и за пореден път посяга към Оскара. 38-годишната Чжао е първата дама, която получава престижната статуетка от 10 години насам. Журито под председателството на австралийката Кейт Бланшет присъди приз на мексиканеца Мишел Франко за трилъра му "Нов ред" и даде специалното си отличие на Андрей Кончаловски за "Скъпи другари" със съпругата му Юлия Висоцка. Кончаловски вече два пъти е печелил "Сребърен лъв" за "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин" (2014) и "Рай" (2016), както и приза на журито на "Домът на глупците" (2002).

"Сребърен лъв" за най-добър режисьор отиде при Киоши Куросава за японската историческа драма "Съпруга на шпионин". За най-добър сценарист беше отличен индиецът Чайтания Тамхане за "Ученикът", на който той е и режисьор. За най-добър изпълнител на мъжка роля бе обявен италианецът Пиерфранческо Фавино за "Отче наш" на Клаудио Ноче. При актрисите победи британката Ванеса Кърби за "Късчета от жена" на Корнел Мундруцо, а темата е невъзможността на средностатитическо семейство да има деца. Кърби се появи в още един филм на фестивала - "Бъдещият свят" на Мона Фастволд.

Наградата "Марчело Мастрояни" за най-добър дебют беше присъдена на иранеца Рухола Замани за ролята му в "Деца на слънцето" на Маджид Маджиди.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай