Деца пеят джаз в Лозенец

Топтромпетистът Венци Благоев акомпанира на малчуганите

Деца пеят джаз в Лозенец | StandartNews.com

Лозенец. "Джаз за деца" - този интересен експеримент се провежда вече четвърта година по време на фестивала "Лозенец джаз тайм". Да покажеш на децата красота, да ги научиш да заобичат музиката и да умеят да й се наслаждават - това са част от целите на проекта. На сцената в центъра на селото преди вечер излязоха 13-годишните солисти Даниела Илиева и Лазар Мърмъров. Акомпанираха им тромпетът на Венци Благоев, пианото на Станислав Арабаджиев, китарата на Димитър Благоев, басът на Димитър Карамфилов и Никола Горялов на барабани.

След това се започна поредният джемсешън, наречен "Джазът пее на български".

Идеята на проекта бе да се напишат оригинални текстове на роден език по някои от великите джаз стандарти. Артистичният продукт се осъществи благодарение на поетичния талант на Мария Донева и оригиналното музикално присъствие на Марина Господинова, Венци Благоев и Антони Дончев, изцяло автор на аранжиментите.

В двете фестивални вечери от сцената в Лозенец звучаха още балкански фолк, реге и с холандската банда "Амаризи" и суинг, рагтайм и диксиленд изпълнени от едни от най-добрите джазови музиканти на България. Телевизионната любимка от риалитито "Като две капки вода" Милица Гладнишка наду тромпета в акомпанимент на младия и талантлив певец Цветомир Цанков. А музикантите от Opus 5 Петър Момчев (саксофони), Росен Захариев, (тромпети), Любо Цанев (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Борислав Петров (барабани) бяха възнаградени с бурни аплодисменти от феновете.
На финала на всяка вечер имаше джемсешъни с участието на звездите от фестивала и техни гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай