Детето-чудо на Холивуд чукна 40

Маколи Кълкин е първото момче, станало милионер на 10

Детето-чудо на Холивуд чукна 40 | StandartNews.com

Звездата от култовата семейна комедия "Сам вкъщи" - Маколи Кълкин, отбелязва 40-ия си юбилей. В началото на 90-те той бе известен като детето-чудо на Холивуд, но откакто реши да си вземе почивка от актьорската си кариера през 1994-а, името му не се споменава често. Той официално се завърна на снимачната площадка през 2003-а, но днес хората все по-рядко се сещат за него. Единственото време от годината, през което човек няма избор, освен да си спомни за него, е Коледа, когато по традиция всички канали въртят филмите от поредицата за момчето, което остава само вкъщи за празниците.

Маколи Кълкин е роден на 26 август 1980 г. в космополитния Ню Йорк. Той е третото от седемте деца на Кристофър и Патриша Кълкин. Баща му е бивш актьор, а майка му - телефонен оператор. Преди синът им да се озове в киноиндустрията, родителите му едва свързва двата края. Звездата от "Ричи Рич" си спомня, че в миналото цялото му семейство си е поделяло единствената спалня на малкото им жилище. Той признава, че неведнъж му се е налагало да пълзи между седалките в кинозалите, за да търси и събира монети, изпаднали от хорските джобове.

Животът му се преобръща в мига, когато стъпва на театралната сцена. Една от първите му изяви е в постановката "Bach Babies". Тогава той е едва на 4 години, но демонстрира талант и професионализъм, на които са способни само утвърдените актьори с дългогодишен опит зад гърба си. Впечатляващите му превъплъщения не остават незабелязани и скоро той започва да получава предложения за участия в различни сериали и филми. Всеки следващ ангажимент го приближава все повече до славата, която го връхлита като цунами през 1990 г. с филма, разказващ за премеждията на Кевин, забравен сам у дома от своите родители, който на Бъдни вечер трябва да надхитри двама крадци, за да опази къщата, в която живее.

Образа на Кевин от "Сам вкъщи" е създаден специално за него. Режисьорът Крис Кълъмбъс прави прослушване, на което се явяват повече от 100 деца, но сам признава, че е искал Маколи да вдъхне живот на персонажа. За изпълнението си в продукцията Кълкин получава 1 милион долара, превръщайки се в първото дете милионер. Лентата веднага го изстрелва сред най-успешните и търсени имена в индустрията и му носи номинация за "Златен глобус". В даден момент всички искат да работят с него. Така той добавя към филмографията си още "Сам вкъщи 2", "Моето момиче", "Превъзпитай татко", "Господарят на страниците", "Ричи Рич" и други, като междувременно участва и във видео клипа към песента на Майкъл Джексън "Black or White".

На 14 години и с 15 филма зад гърба си, той решава да се оттегли временно от шоубизнеса, за да си почине от динамичните снимки и да завърши частна гимназия в Манхатън. Скоро след това съди родителите си и успява да се отърве от тях като законни попечители, за да нямат достъп до личните му финанси, които се равняват на повече от 17 милиона. долара. Причината е, че баща му системно го е подлагал на психически и физически тормоз, защото му завижда за постиженията. Две години по-късно Кристофър претърпява инсулт, а след като излиза от болницата публично обявява, че вече не счита Маколи за свой син.

През 1998 г. майка му случайно предизвиква в пожар в апартамента си, който бързо се разраства и обхваща голяма част от жилищната сграда. Пламъците отнемат живота на 4-ма души и ранява още 22-ма. Впоследствие срещу нея са повдигнати редица съдебни дела, но синът ѝ през цялото време я подкрепя, казвайки, че тя няма вина за случилото се. В подкрепа на думите му редица таблоиди писаха, че причината за огъня всъщност е бил повреден радиатор.

През 2000 г. Кълкин отново стъпва в театъра, но този път с постановка в Лондон. След три години се връща и пред камера, участвайки като гост-звезда в хитовия сериал "Уил и Гейс". В следващите няколко години участва в три филма и пет сериала, но далеч няма същия успех като в миналото.

Може би това е и причината да направи повторна крачка назад от актьорството и да се ориентира към музиката. През 2013 г. сформира групата "The Pizza Underground", на която е вокалист, но само след три годни тя се разпада. Преди да хване микрофона в ръце, той пише автобиографична книга, озаглавена "Junior", но на днешна дата съжалява, че тя е видяла бял свят.

На 17-годишна възраст се жени за колежката си Рейчъл Минер, с която се запознава едва няколко месеца по-рано, по време на снимките на видео клипа към песента "Friday" на Sonic Youth. Бракът им обаче не трае дълго и само след две години двамата подават молба за развод. Следващата му връзка с Мила Кунис е далеч по-дълга, техните отношения траят 8 г., а след края на романса им актрисата сподели, че вината за тяхната раздяла е нейна. От 2017 г. Кълкин е обвързан с Бренда Сонг, чиято популярност навремето дойде с участието ѝ в сериала на "Disney" - "Лудориите на Зак и Коди". Двамата си партнират в лентата "Changeland", която се очаква да излезе в най-скоро време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай