Дарина Такова: Операта в България е мъртва

Нещата ще започнат да се оправят, когато се стигне до някакво обединение и единомислие, заяви примата

Дарина Такова: Операта в България е мъртва | StandartNews.com

Фото bTV

Дарина Такова - една жена, която в 90-те властваше в света на операта. Критиката не спираше да я хвали, хората я обожаваха, а журналистите си записват час за среща с нея. 

През 2006-a грешна диагноза и едно грешно движение слага край на кариерата й, гласът й си отива. Изгарят лявата й гласна струна с лазер. Тя съди лекаря, застрахователя му и болницата. 4 години не може да си върне дори говорния глас. Това я връща при детето й – оперната прима Мила Михова.

Ако трябва да се определи с една дума, това е сила. Зад нея се крие нежност. Според нея трябва да се осмелите да излезете извън границите си. Отрано започва да учи солфеж. Приета е на 4-тата година от кандидатстването си в Консерваторията.

"Успявахме, защото продължавахме да водим нормалния си живот", обяснява примата.

Винаги е наричала себе си анти-дива. За себе си е чувала само суперлативи, но не се е главозамайвала, изживяла е кариерата си с радост. Хората в България я свързват с Виолета от "Tравиата". Тя се асоциира с "Лястовичката" на Пучини. След най-големите оперни сцени в света - Ла Скала, Карнеги хол, Метрополитън опера, Ковънт Гардън, Лисеу, Ла Фениче и други, прочутото българско сопрано Дарина Такова трябва да пее пред комисия, за да стане учителка в Националното музикално училище "Любомир Пипков". След като отказва и изразява възмущението си в социалните мрежи, следва остра реакция.

"Омерзи ме и ме разби реакцията на всички в социалните мрежи, нахвърлиха се върху мен като върху плячка. Дали с агресия или с мълчание, липсваше подкрепа", спомня си тя.

По думите й всички в оперната гилдия у нас стоически мълчат и понасят 600-те лева заплата, превърнати в раболепни чиновници. 

"Винаги слагам "гидлия" в кавички, защото в България музикантска гилдия не съществува. Хората търпят всичко, на което са подложени и са превърнати в раболепни чиновници, без да обиждам чиновниците. Това беше последното парче от пъзела, което ми даде да разбера изцяло българската народопсихология, манталитета на българина, който ненавижда успелите - тези, които излизат и казват със самочувствие: "Аз съм успял човек. На мен са ми се възхищавали", заяви Такова.

"За мен няма опера в България вече. Мъртва е. Мога да го обясня с всякакви аргументи, за да не се окаже, че аз съм извън операта или пък, че съм "бивша певица, която е безработна". Винаги има война. Нещата ще започнат да се оправят, когато се стигне до някакво обединение и единомислие. Операта у нас стана жертва на закона за делегирания бюджет. Започна борба за привличане на масова публика, на хора от улицата, на които да им се представя нещо шарено, нещо провокативно", коментира примата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай