Дами от „Откраднат живот“ с премиера в театър „София“

Неда Спасова и Симона Халачева са сред героите в "На четири уши" и "Унижението"

Дами от „Откраднат живот“ с премиера в театър „София“ | StandartNews.com

Сестра Кая и финансистката Мирослава от „Откраднат живот“ и ченгето Бенишев от „Под прикритие“ празнуват премиера в театър „София“. Неда Спасова, Симона Халачева и Михаил Милчев са сред героите в  "На четири уши" и "Унижението", а сцената с тях делят Росен Белов, Мартин Димитров и новите младоци в трупата Владимир Матеев и Божидар Йорданов. Режисьор е Тея Сугарева.

Пиесите на Питър Шафър и Майк Бартлет срещат публиката с двама млади и симпатични мъже. Боб от „На четири уши“ вярва в духовната красота, търси у човека срещу себе си белезите на достойнство, скромност, щедрост, любов и милосърдие.

Усеща, че не можеш да работиш с истински хъс, ако не обичаш работата си. Мисли, че е създаден за нещо по-значимо от счетоводните сметки. Знае, че може да се вълнува и иска да вълнува и другите. Томас от „Унижението“ е „добро момче“, според думите на колегите си. Вярва, че заслужилият и можещият ще се издигне, че всички спазват правилата на честната игра, че искрените и прозрачни отношения ще бъдат възнаградени и че „лошите ще паднат в канавките, а добрите ще триумфират“.

„А къде можем да срещнем такива хора днес? Нашата цивилизация е в залеза си, заедно с нея си отива и културния и цивилизован човек. Материалното отдавна е изместило духовното и празнува своя триумф на гроба му. Малцината оцелели като Боб и Томас, последните пазители на културната ни идентичност, съвсем скоро ще бъдат асимилирани, форматирани и преинсталирани. Очаква ги специален ритуал на инициация, маскиран зад принципите на равенство и конкуренция, които нашето общество изповядва сляпо. Ще оставим ли Боб и Томас сами в това изпитание, зависи от нас и от това дали все още имаме сетивата да ги разпознаем като ценни в постоянно променящия се свят днес“, казва Тея Сугарева.

Авторите на двете пиеси са от най-известните драматурзи в световния афиш. Питър Шафър е роден на 15 май 1926 година в Ливърпул в семейство на евреи. Завършва училището „Сейнт Пол“ в Лондон, а след това и специалност „История“ в Тринити колидж в Кеймбридж, Англия. Първоначално работи като библиотекар в градската библиотека в Ню Йорк, а после и за музикално издателство. Създава над 20 пиеси. Първата поставена е  „Упражнение за пет пръста“ от 1958-а, която за една нощ му печели слава и го утвърждава като име. Следват „На четири уши“, „Око под наем“, „Кралският лов на сърцето“. През 70-те години Шафър получава няколко награди „Тони“ за  „Еквус“ и „Амадеус“, като екранизираната от Милош Форман версия на „Амадеус“ печели и осем награди „Оскар“. Сред по-късните му пиеси са библейският епос „Йонадав“, „Латиче и любов“ и „Дарът на горгоната“. През 1987-а е награден с Ордена на Британската империя, а през 2001-а  е посветен в рицарство. Умира през 2016-а на 90. Питър Шафър остава в историята на театъра с лекотата на движението между фарса и изобразяването на човешката мъка.

Майк Бартлет е британски драматург, сценарист и режисьор. Роден е на 7 октомври 1980 година в Оксфорд. От 2002-а до днес е написал над 30 произведения, а пиесите му се поставят на Бродуей, в Лондон и Австралия. По-известните от тях са „Любовен договор“, „Дете мое“, „Петел“, „Земетресенията в Лондон“ и „13“. Пише „Унижението“ през 2013-а. Пиесата се играе в Шефилд, Ню Йорк, а през 2015-а е поставена и в YoungVic, една от знаковите сцени за съвременен театър в Лондон. Още същата година получава за нея и най-престижната театрална награда в Англия „Лоурънс Оливие“. Бартлет работи изключително като писател. Пиесите му обаче се отличават с особен интерес към динамиката на работното място. „Унижението“ е вдъхновена от действителните събития в краткия период, през който временно е нает като служител в офис, където всеки ден е принуден да търпи тормоза на колегите си.

Освен в театъра Бартлет работи и за радиото и телевизията. За сценария на сериала „Доктор Фостър“ на BBC през 2016-а му е присъдена Национална телевизионна награда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай