Човещината сближава врагове

Човещината сближава врагове | StandartNews.com

Филмът на Заза Урушадзе бе номиниран за чуждоезичен "Оскар"

Войната в Абхазия през 90-те е в основата на "Мандарини"

Драмата "Мандарини" е естонско-грузинска копродукция, която получи номинация за чуждоезичен "Оскар" тази година. Филмът на Заза Урушадзе разказва за събитията, които се разиграха в кавказко село с естонските имигранти по време на войната в Абхазия през 1992 година. Разположено в живописно място между планини и море, то е опустяло - естонците са се върнали в историческата си родина. Останали са само собственикът на амбалажен цех Иво, неговият съсед Маркус, собственик на плантация за мандарини и местният лекар Юхан, който вече е готов да напусне селото. Маркус също смята да замине за Естония, но едва след като събере реколтата от мандарини. Войната стига до селото, има боен сблъсък между грузинци и абхазци. След престрелката Иво и Маркус намират останал жив чеченски наемник на име Ахмед (Георгий Накашидзе), който воюва на страната на абхазците. Иво го взема в дома си, за да го излекува. Когато през нощта погребват загиналите, Маркус открива, че въпреки тежката рана, в боя е оцелял и грузинецът Нико (Михил Месхи). И него отнасят в дома на Иво. Така под един покрив се оказват бойци от двете воюващи страни. В ролите са още Лембит Улфсак, Елмо Нюганен, Давид Хахидзе и Джано Изория.

"Мандарини" спечели наградата на публиката и режисьорското отличие на Варшавския филмов фестивал през 2013-та, както и номинация за "Златен глобус" в категорията чуждоезичен филм. Критиката пише, че с тази лента грузинското кино се качва ва съвсем друго ниво.

"Мандарини"****

"Тед 2", приятелят на Марк Уолбърг

Филмът "Тед 2", продължението на "Приятелю, Тед", има шанса да се нареди сред най-касовите заглавия на 2015-та. Оригиналният филм за циничното плюшено мече и неговия най-добър приятел натрупа приходи от над половин милиард долара и очакванията относно представянето на втората част са без съмнение големи. В лентата има много сатирични моменти, които този път са насочени към комиксови герои като Железния човек и Флаш Гордън. Титулярният персонаж Тед е за втори път озвучен от комика Сет Макфарлан, който е също така сценарист, продуцент и режисьор на продължението. "Често ме питат дали ще има други говорещи същества във втория филм. Отговорът е "Не". Тед е единствен по рода си и не искахме той да дели екрана с други говорещи играчки. А и всъщност историята не го изисква. Мога да ви уверя, че Марк Уолбърг прави най-забавната си роля. Преди първия филм хората бяха скептично настроени и не си го представяха в тази роля, но Марк изненада всички. Включително и мен", разказва Макфарлан. Във филма участват още Патрик Уорбъртън, Аманда Сейфрид, Лиъм Нийсън, Ричард Шиф, Сам Джоунс и носителят на "Оскар" Морган Фрийман.

"Тед 2" ****

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай