Чешит с достойнство се бори за чиста природа

Драмата „Клопка“ открива София филм фест на 13 март в НДК

Чешит с достойнство се бори за чиста природа | StandartNews.com

След Сао Пауло новият филм на Надежда Косева „Клопка“ ще има своята европейска премиера при откриването на 28-ия София филм фест на 13 март в НДК. Историята е за Божека, чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си особен зоопарк. Когато местният олигарх с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави.

Надежда Косева създава „Клопка“ по сценарий на Боян Папазов. В главната роля е Александър Трифонов, обран и изключително силен в изпълнението си. Другите пред камерата на Кирил Проданов са Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Майсторското водене на разказа и постепенното увеличаване на напрежението приковават зрителското внимание. „Клопка“ поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки ужасяващата невъзможност да се измъкнем от капана на миналото. И още - върху симбиозата между хората и природата, върху начина, по който нехайството ни води към нейната гибел.

„Клопка“ е една от двете български творби, които ще участват в международния конкурс на 28-ия София филм фест в надпреварата за голямата награда „София – Град на киното“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай