Черно-бяла класика по БНТ

Гледаме „Великият диктатор“ и „Любимец 13“

Черно-бяла класика по БНТ | StandartNews.com

Домашното кино по БНТ1 през уикенда представя две изключителни черно-бели класики. На 4 април от 15 часа е „Великият диктатор“ /САЩ, 1940/ на сценариста режисьор Чарли Чаплин, който е и в главната роля. В първия говорящ филм на киногения му партнират Полет Годар, Реджиналд Гардинър и други артисти.

20 години след Първата световна война, която държавата Томайния е загубила, Аденолд Хинкел завзема властта и става безмилостен диктатор. Той вярва в превъзходството на арийската раса и в унищожаването на евреите. Обикновен  еврейски бръснар обаче не подозира за това положение, защото е в болница след раняването му през войната. Той излиза от болницата, но страда от амнезия и трябва да спасява себе си и близките от преследванията. Филмът е номиниран за пет награди "Оскар".

       На 5 април от 21 часа – „Любимец 13“. Сценаристи са Любен Попов и Владимир Янчев, който е режисьор на комедията. Оператор е Георги Георгиев, музиката е на Петър Ступел. В ролите са Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Елена Хранова, Петко Карлуковски, Георги Парцалев, Георги Калоянчев.... Радославов е нападател в провинциален отбор, но от столичен треньор получава покана за София. Заминава и се влюбва в Елена. Неговият брат близнак, за да остане и столицата, се представя за Радославов и приема от негово име всички мачове. Следват множество комични недоразумения.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай