Брадъри по калъп

Брадъри по калъп | StandartNews.com

Шест вида типажи от години пълнят Къщата

Стремежът на "ВИП брадър" да бъде винаги актуален и да сервира най-новите клюкарски подробности от живота на звезди или псевдозвезди е разбираем, но и малко прекален. Понеже шоуто е и постоянно дежавю. Причината: че изданията на риалитито са вече достатъчно много, за да се убедим, че всъщност в Къщата шестват винаги няколко вида типажи, които събрани заедно произвеждат взривоопасни ситуации. За брадърите вече може да се изведат няколко основни видове, без които шоуто не може. "Образцовият дом" е убежище за няколко образа, откроими винаги през годините. Ето кои са и те.

Бунтарите

Ицо Хазарта, Wosh Mc, Фънки

Несъмнено, един от най-забавните типажи в риалити изданията. Парадоксално или не, бунтарите се вкарват във формата заради онези зрители, които мразят идеята за Къщата и не могат да търпят превземките вътре. Хора като Хазарта, Стефан Иванов (Wosh MC) и Фънки, съзнателно или не, обединяват около себе си онези зрители, които презират подобен род забавления по телевизията, но имат нужда от изразител, който да изкаже ненавистта им. Вечно цапнати в устата, готови да изругаят останалите съквартиранти, особено когато по-миловидните изпадат в дразнеща и престорена симпатия към колегите си. На бунтарите се разчита да вкарат екшън в домашарската среда, да скандализират, да казват истината право в очите и всъщност да направят онова, което предаването обещава: те са единствените "риалити" в Къщата, защото нямат задръжки. Трудно се забравя моментът, в който Ицо Хазарта влиза в изповедалнята, слуша лиготиите на Камелия и след дълга пауза, породена от изпития алкохол, изстрелва съсипваща псувня към блондинката. Или пък Фънки, който най-тържествено обяви, че ако Къци за пореден път остане в Къщата "трябва да го обесим или най-малкото да го наръгаме, докато спи".
Рапърът Wosh MC пък още с влизането си обяви принадлежността си към веселяшка компания на хулиганите: "Много ме дразнят няк'ви "драма куинс" (кралици на драмата), които сами са си избрали да влязат и още на първия-втория ден почват да се тръшкат, да реват... Ми к'во правиш там? Изчезвай! Тези ще бъдат първите ми жертви.", закани се Стефан.
Брадърите бунтари често проявяват и особеност, към която останалите съквартиранти са напълно имунизирани: самоирония. Хулиганите обичат да си признават онова, което всички останали ги е страх: че са вътре за пари и нищо друго. Рядко изпадат в сантименталности от рода на "В Къщата разбрах кой съм" - любимо абсурдно изказване на хора, които странно защо си мислят, че най-естественият начин да опознаеш себе си е като те дават по телевизията. Този тип образи обаче винаги са обречени на неуспех: рядко са от първите изгонени, стигат винаги до челната петорка, но няма как да спечелят. Причината е простичка: аудиторията на предаването е все пак достатъчна ограничена, за да допусне, че някой брутален тип трябва да излезе победител от състезанието. Поведението им често се схваща не като на човек, който говори истината право в очите, а вместо това предизвиква негативна реакция от рода на: "той е много невъзпитан, защо говори така вулгарно!". За сметка на това бунтарите успяват да запазят онова, което останалите участници често изгубват заради престоя си в Къщата: имиджа. И да направят някоя глупост, им прилича.

Обвързаните

Жени и Тачо, Софи Маринова и Дачо, Христина и Мира Радева, Люси и Камелия, Азис и Китаеца

По правило, досадници. Единственото по-лошо нещо от това да влезеш в Къщата, е да влезеш с любимия си. Особено при положение, че интригантската природа на риалитито очаква пагубен ексхибиционизъм на чувствата, в комбинация с очакването по средата на епизодите да вземеш да се поразделиш с твоя човек, за забавление на зрителите. Кахърната Софи Маринова, която изпадаше в тежки депресии заради любимия си, гей преструвките на Азис и Китаеца и абсурдните Жени и Тачо, които само за няколко минути описаха напълно ненормалното си съжителство, често отблъскват зрителите още от самото начало. И създават двоен ефект: колкото повече ги гледа, толкова повече човек започва да се радва на собствената си обикновеност. Обичайната хватка на продуцентите е допълнително да изострят ситуацията, вкарвайки в Къщата третия ъгъл от любовния триъгълник, с който някой от двойката си е имал работа (в сегашния случай Зорница Линдарева), за да може тежестта на изневярата да присъства в плът и кръв наоколо. Шансовете за победа на обвързаните типажи са напълно лимитирани - напрежението, което им се стоварва върху главата, е повече отколкото могат да поемат. Всеки, който се поддаде на драмите в Къщата е лесен за елиминиране, а те са най-удобната жертва на всички интриги.

Царете на компромиса

Къци, Иво Аръков, Орлин Павлов, Део, Ирина Флорин

Безконфликтни, приветливи, могат да изтърпят всичко. По странен начин успяват да виждат положителни качества в останалите, дори останалите общо взето да нямат такива. Справят се с обиди и нападки с впечатляващо хладнокръвие. Когато избухнат, са комични - личи си, че не им идва отвътре. Сприятеляват се с всеки с необикновено умение. При масови кавги са хората, на които се разчита да се справят със ситуацията. Умението да правят компромиси е най-силното им оръжие и го използват добре. От тази порода випове най-често се пръкват и победители. В съчетание със симпатична визия са просто неудържими. Део и Орлин Павлов успяха да запазят самообладение до самия финал и просто не оставиха шансове на останалите. Къци търпеше нападките на Фънки, виждаше се, че му става криво, но държеше фронта здраво. Единствената причина да не спечели бе, че прекали с търпението - едно е да се държиш достойно, друго е да понасяш с крива усмивка и най-тежките шеги на съквартирантите - губиш мъжество. Затова и Иво Аръков е един от фаворитите за победител в сегашното издание - започва уравновесено, встрани от кавгите и ако запази подобен стил до края, може и да елиминира кротко-кротко другите.

Сантиментални типове

Черната Златка, Йоана Захариева, Лияна, Въргала

Човек, разбираемо, трябва да изпитва съпричастност към драмите на другите. В случая с риалитито обаче не е задължително: как да развиеш съпричастност към хора, които с мазохистично удоволствие си чоплят душевните рани и ги сервират на публика, която само това чака, за да се почувства добре. Черната Златка и певиците Йоана Захариева и Лияна са типичен пример за цяло "течение" брадъри, които си умират да умират пред камерите. Йоана разкри публично ужасните драми, които е преживяла с експартньора си Явор Козев. Лияна пък не пропускаше да се разреве във всеки един удобен момент и да потърси утеха от Павел Чернев, Тервел Пулев и Мариян Кюрпанов. Черната Златка винаги се опитваше да убеди зрителите в нещо, на което на никой не му се вярва: че е възможно да си плеймейтка и да изглеждаш като златотърсачка, но пък някак да си оставаш чувствителна като ученичка. В новото издание на риалитито Въргала влезе с взлом в сантименталността, разказвайки за проблемите със семейството си и алкохола. Тити Папазов, по дефиниция, е другият участник, от който се очакват сълзливи истории. Подобно поведение в Къщата е рисково и също трябва да има мярка. Всеки съквартирант, който отваря душата си прекалено надълбоко, рискува да стане отблъскващ и да изглежда прекалено слаб, за да може да бъде победител. От друга страна, направен с финес, подобен стил предизвиква симпатия, на принципа на "и известните също плачат".

Секссимволите

Мариан Кюрпанов, Еделвайс, Елена Кучкова, Зорница Линдарева, Мартин Мартинов, Черната Златка, Атанас Месечков

Няма как да се случи един качествен "ВИП брадър", ако в изданието няма поне няколко тела, които камерите да дебнат в по-разсъблечени ситуации. Че сексът продава, е вече стара максима, но пък и неотменима - участието на брадъри от изброените по-горе винаги засилва интереса към риалитито. Те по дефиниция са най-заплашени от това да им лъснат не само телата, но и страхотни пропуски в познанията (справка - момента, в който Черната Златка не знаеше коя е столицата на Сърбия). Другата опасност при тях е навикът им да демонстрират стряскаща самоувереност, от типа на "Аз съм идеалната жена за всеки мъж" (Елена Кучкова). Понякога обаче стереотипите могат да подведат - Мариан Кюрпанов например се държи съвсем джентълменски в предаването и демонстрира класа, заради която е и от фаворитите. В повечето случаи при мъжете обаче често се намесва поне бисексуалност - Наско Месечков си призна, а Кюрпанов отдавна е подозиран в прояви и на двата фронта.

Старата слава

Йорданка Христова, Ирен Кривошиева, Камелия Тодорова

Имена с осанка, пробили в години, в които имаше две телевизии и притежават онази неизменна, но и леко съмнителна титла: "любимци на народа". При певците е задължително да са триумфирали на вездесъщия "Златен Орфей", а при актьорите да са били част от златния фонд на българското кино. По правило хората на старата слава са пълни с истории, и за разлика от модерните известни, действително притежават талант. Може да са изгубили блясъка си, но са винаги интересни. Оценяват труда и работата, минали са през огън и лед и единственият им недостатък е, че понякога звучат прекалено морализаторски, свикнали да размахват пръст от позицията на по-опитни. От този тип брадъри може да се пръкнат както ужасно скучни типажи, така и потенциални победители в риалитито. Непредвидими са.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай