Бонд на 83

Вечният секссимвол сър Шон Конъри губи косата си на 21 и носи тупе за 007

Бонд на 83 | StandartNews.com

Томас Шон Конъри, този неувяхващ секссимвол, утре ще чукне цели 83. Чарът му с годините става даже по-голям. Известен алтруист, навръх празника си той призова феновете си в личния си сайт, ако могат да помагат с дарения за образованието и културата в Шотландия.

Ражда се през 1930 година в Единбург.

Прякорът му като тийнейджър е Биг Там.

Майка му Йофамия е била чистачка, а баща му Джоузеф - шофьор на камион.

Взима "Оскар" за най-добра поддържаща роля в "Недосегаемите" през 1987 г.

Участва в повече от 70 филма, но става много популярен като Джеймс Бонд.

Роден на една дата с режисьора Тим Бъртън.

Отказва да бъде Гандалф във "Властелинът на пръстените" през 2001 г. с обяснението, че не разбира фентъзито. Връща ролите и в "Аферата Томас Краун" (1968), за което по-късно съжалява, в "Шогун" и тази на Архитекта в "Матрицата".

Пробивът му в киното се случва през 1962 г., когато изиграва за първи път агент 007 в "Доктор Но". Шон Конъри е Бонд в още 6 филма:"От Русия с любов", "Голдфингър", "Човек живее само два пъи", "Диамантите са вечни", "Тъндърбол" и "Никога не казвай никога отново".

От шестимата актьори, играли Джеймс Бонд, Конъри е единственият служил в Кралския флот, както и самият Бонд.

Пропушва едва 9-годишен.

Преди да стане актьор, Шон Конъри е работил какво ли не - млекар, шофьор на камион, общ работник, гол модел на художници, паркетаджия, културист. На 23 трябвало да направи избора - да бъде професионален футболист или актьор. И въпреки че имал много обещаваща спортна кариера, избира киното. Казва, че това е бил един от най-интелигентните му ходове в живота.

Отличителни белези: Известен е с мощния си дълбок глас с шотландски акцент. Смята се, че е най-популярният Бонд от всички. Често играе трудни, но хитроумни герои. Произнася "с" като "ш".

Шон се жени за Даян Киленто и през 1963 се ражда синът им Джейсън Конъри, който следва стъпките на татко си и също става актьор.
Двамата се развеждат през 1973 г.

2 години по-късно Шон се жени за Мишелин, с която нямат деца. Този юли бяха заплашени със съд, защото не се явяваха по дело за разследване за пране на пари и имотни измами.

През 1997 г. Шон става дядо на Дашиъл Куин Конъри, син на Джейсън.

Преди една година беше обявен за най-сексапилен мъж над 60. През 1989 пък е обявен от People за най-сексапилния мъж за всички времена.

През 1953 г. финишира трети на конкурса "Мистър Вселена" в секцията за високи мъже.

Заема 14-о място в класацията на британското издание на сп. Empire за 100-те кинозвезди на всички времена от октомври 1997 г.

Започва да оплешивява на 21 години и във филмите за Бонд носи тупе. След това за други роли не си е слагал.

Има две малки татуировки на дясната си ръка. Едната гласи: Scotland forever, а другата - Mum and Dad.

Взима уроци по танци 11 години.

През 1993 г. претърпява операция на гласните струни, докато снима Rising Sun.

Дава хонорара си от "Робин Худ: Принцът на крадците" за благотворителност.

В едно интервю разказва, че докато снимал "Никога не казвай никога отново" през 1983 г., му се наложило да взема уроци по бойни изкуства и разгневил инструктора, който му счупил китката. Дълги години Конъри си ходел с болката в ръката, а името на треньора е Стивън Сегал.

На 5 юли 2000 г. Кралица Елизабет II го провъзгласява за рицар заради приноса му към киното.

Присъединява към търговския флот като тийнейджър, но язва на стомаха го принуждава да напусне. Той получава пенсия за инвалидност известно време след това.

През 1987 г. заявява в интервю на Барбара Уолтърс, че няма проблем да удари жена, ако тя си го заслужава.

През март 2003 г. декларира, че няма да се върне в Шотландия, докато тя не стане независима страна. Той още вярва, че това може да се случи, докато е жив.

Любимият му филм за Бонд е "От Русия с любов" от 1963 г.

Според сп. Empire докарва най-лошия филмов акцент в ролята си в "Недосегаемите".

Избран е за най-добрия британски актьор за всички времена в допитване за Sky TV през февруари 2005 г.

През 1998 получава награда "Тони" за играта си в Art на Ясмина Реза.

През 1999 г. той призова шотландския парламент за забрани на пистолети в страната.

И той, и друг Бонд, Пиърс Броснън, са играли крал Артур. Конъри - в "Първият рицар" от 1995г, а Броснън озвучава Артур в анимацията Quest for Camelot през 1998 г.

Казва, че любимият му филм с негово участие е The Offence от 1972 г.

Арест заплашва Конъри

Със съпругата му се срещат на голф игрище в Мароко, днес мечтаят да живеят в Гърция

Макар и да опитва да живее далеч от публичното пространство, проблемите не подминават сър Шон Конъри. Тази година стана ясно, че 82-годишният носител на "Оскар" и съпругата му Мишелин Рокбрюн са заплашени от арест. Испанските власти настояват двамата да се явят до края на годината пред съдия във връзка с разследване за пране на пари и имотни измами. Перипетиите с тези обвинения започнаха още през май 2010 г., а ябълката на раздора се оказа продажбата на луксозната вила на шотландеца на брега на курорта Марбея. Той продал къщата, носеща екзотичното име "Малибу", през 1998 за над 8 милиона долара. След това имотът бил съборен, а на негово място издигнали

блестящ четириетажен комплекс със 72 апартамента, струващи 75 милиона

По закон обаче на това място можело да се строят само пет къщи. Случаят разгневи властите, които арестуваха бившия кмет на Марбея Хулиан Мунос и ексшефа на градското планиране Хуан Антонио Рока.

Светската двойка упорито отричала обвиненията и многократно отклонявала призовките, мотивирайки се с разклатеното здраве на Конъри. Съдията обаче твърди, че достатъчно дълго е отлагал явяването на двамата в съда и ще издаде заповед за арестуването им, ако отново пренебрегнат искането на прокуратурата.

Екранният Бонд не за първи път е замесен в имотни скандали. През 2009 г. той е разследван заради твърдения, че е натрупал състояние от милиони долара, продавайки недвижими имоти, акции и диаманти, завещани му от близък приятел като гаранция срещу заем от 4 милиона долара. Семейството на починалия френски бизнесмен, взел заема, обвини култовия актьор, че е направил огромно състояние от дадените вещи.

В момента Конъри и съпругата му живеят на Бахамските острови, но това не означава, че той не мечтае и за други красиви места. Наскоро се разшумя, че кинотитанът ще идва много близо до България. Имал намерение да купи къща в Гърция. Спрял се на място наречено "Гръцкото Монако" - Порто Хели. Имал условия. Искал къщата в тузарския курорт да бъде близо до морето, както и до дома на холандския крал Вилем Александър. Шон и Мишелин, която е художник, отдавна мечтаят за уютно кътче в южната ни съседка. В Порто Хели били привлечени заради спокойствието.

Мишелин, която е от френски произход, наскоро разказа любопитни подробности за връзката си с най-известния Джеймс Бонд. Пред френското списание Gala тя сподели, че брачната им церемония през 1975 била много дискретна. Състояла се през април в Гибралтар. Не крие, че тогава мъжът от сънищата й станал човекът на живота й. Често казва това, тъй като още си спомня, че преди да се срещне очи в очи с легендарния актьор, го видяла в съня си. Всичко започва на 10 март, пет години по-рано, когато французойката и тогавашният й съпруг Мишел участват в турнир по голф в Мароко. Още в първия ден тя забелязва в гръб един кестеняв, много висок и привлекателен мъж, който й се присънил през нощта. В сънищата й имало интересно предсказание. Непознатият, на когото не виждала лицето, я взел в ръце и тогава си казала: "Най-сетне мир". На следващия ден тя го засича отново, играейки голф.

В началото на 70-те бракът й с Мишел не върви. Връзката между Конъри и тогавашната му изгора Даян Силенто също. Затова и двамата се впускат в авантюрата. Художничката е завладяна, усещайки, че и господин Бонд също има слабост към красотата й. След като се виждат в салона на голф клуба в Мохамедия, Шон кани красавицата в хотелската си стая.

Бъдещата госпожа Конъри била силно привлечена, влизайки в апартамента на актьора.

Той я посрещнал полугол, легнал и четящ вестник

Тя бързо се озовала в леглото му, събличайки дрехите си. Разказва, че кожата му ухаела не на горещ пясък, а по-скоро на кремък, приятна и опияняваща миризма. Била възхитена. Следващите няколко дни продължили да се правят на непознати. Паралелно с това отделяли известно време един за друг на някое тайно кътче. "Реалността надхвърля фантазията. Никой друг мъж не ми е въздействал така", спомня си Мишлин.

Нужни са пет години, за да могат бъдещите младоженци да осъзнаят, че наистина са родени един за друг. Въпреки чувствата си двамата решават да не се срещат след кратката си авантюра, стараейки се да закрепят охладнелите си бракове. Но любовта не познава граници. Идолът на поколения киноманиаци се обажда на Мишелин отново през 1971 г., за да се срещнат на един плаж в Марбея. Въпреки че малко недоволно си помислила "за кого се мисли този", сладката французойка приела предложението. Истинската магия ги събрала в Испания. Там той й признал, че не може да спре да мисли за нея. Така двамата решават да сложат край на досегашните си несполучливи връзки и да бъдат заедно.

Стана ясно, че Шон Конъри е отказал да се снима в третата част на "Непобедимите". Въпреки че Силвестър Сталоун му обещал хонорар от 610 хиляди британски лири. Представител на Конъри заявил пред Слай, че той вече се е пенсионирал. Последният филмов проект на звездата от "Скалата" беше през 2003 г. и се казваше "Лигата на необикновените". Филмът събра около 180 милиона приходи по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай