Боил Банов: "Не" на промените в Закона за киното

По закона е работено две години, като консултации са проведени с кино дейците, каза министърът на културата

Боил Банов: "Не" на промените в Закона за киното | StandartNews.com

„Не виждам основание за промяна на Закона за киното“ - това заяви в „Тази сутрин“ министърът на културата Боил Банов по повод на призива на стотици филмови дейци да се наложи президентско вето върху текстовете, приети на 17 февруари от депутатите. 

Според тях нововъведенията са с „ретрограден характер“, а схемата за финансиране третира „преференциално комерсиалния успех“. 

„Не виждам основание за президентско вето, той ще прецени, ще го посъветват. Важни промени се приеха, които водят до много повече средства и възможности за развитието на цялата индустрия“, каза Банов и уточни, че филмовите дейци трябва конкретно да посочат какво ги притеснява в текстовете. 

Министърът на културата посочи, че промените, свързани с финансирането, са балансирани. По думите му са запазени схемите за кинопроизводство, като бюджетът им е увеличен с 10 млн. лв. Той отхвърли твърденията, че промените ще доведат до административен произвол и корупция в бранша.

„Киното от 2003-а чака промяна в този закон, всеки има гледна точка. Като тръгнат нещата, всеки ще разбере, че е балансирано и е добре за бранша. Това е все едно аз да напиша едно писмо, че след като г-н Хекимян е станал директор, това ще доведе до по-голяма корупция. Представете си колко е абсурдно“, посочи министърът. 

Банов заяви, че по закона е работено две години, като консултации са проведени с кино дейците. Той призна обаче, че са били добавени текстове след разговорите и именно това е довело до напрежение в сектора. Министърът предположи, че писмото може да идва във връзка с предстоящите избори. 

Ресорният министър уточни, че единствената точка, която го притеснява, е за броя зрители, обвързваща последващо финансиране. Впоследствие обаче бройката е била направена символична. 

Списъкът с парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата получи полярни оценки. 65 са творците, които бяха определени за получаване на наградите. 

Банов коментира, че не вижда проблем, но след негативните реакции списъкът е разширен – освен с лауреати от „Златен Орфей“ и с такива от „Мелодия на годината“, „Пролет“ и други, така че да се покрият всички заслужили изпълнители, музиканти и текстописци. 

„Златният Орфей“ е много голямо ниво, огромна част от нашите автори и музиканти са минали от там и са били сред наградените. Ако в началото бяхме представили разширен списък, полемиката щеше да е много по-голяма“, добави Банов. 

Министърът заяви, че се е свързал със засегнатите творци. Допълни, че е разговарял с братя Аргирови, представители на „Тоника“ и ФСБ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай