Боил Банов договори Остров на изкуствата

Министърът на културата гостува на френския си колега в Париж

Боил Банов договори Остров на изкуствата | StandartNews.com

Остров „Свети свети Кирик и Юлита” край Созопол да се превърне в Световен център на изкуствата с подкрепата на Лувъра, договориха на среща в Париж министърът на културата Боил Банов и френският му колега Франк Ристер.  „Проектът ми харесва, амбициозен е. Обсъждаме интересни неща, които не съм виждал преди - не само от историческа гледна точка, но и от туристическа“, каза Ристер.  Двамата коментираха сътрудничеството между страните и опазването на арт наследството. Основна тема беше идеята за Острова на изкуствата, провокирала широк интерес сред публиките в България.

„Французин прави първото археологическо проучване там още през 1904 година. Ваши специалисти продължават да работят на късчето земя и до днес. Ето защо само с Франция можем да превърнем тази идея в реалност“, мотивира се Банов.

Според Франк Ристер Франция може да осъществи своята част от проекта – освен  Лувъра, експерти от неговото министерство също ще окажат съдействие. „Ще обединим усилия, така че възможно в най-кратък срок нашите екипи, на Франция и България, да започнат да работят“, посочи той.

Министър Банов покани своя колега да посетят заедно Острова край Созопол и Пловдив -   Европейска столица на културата 2019. „Ще дойда с най-голямо удоволствие. Интересувам се от подводната археология. Нашето министерство има кораб за изследване, който носи името на изтъкнатия писател Андре Малро, министър на културата на Франция в правителството на Шарл дьо Гол. Сега имам честта да работя в неговия кабинет. И ми се иска да направим „Андре Малро 2” за 60-годишнината на Министерството на културата на Франция“, заяви Франк Ристер. Той и Банов говориха и за възможността да се проведе културен сезон на България във Франция след 2024 година – с множество арт, образователни, туристически, бизнес и други събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай