България е в топ 10 на Евровизия

Класацията е за последното десетилетие

България е в топ 10 на Евровизия | StandartNews.com

България се нарежда на 8-мо място в класацията за най-успешните страни на междунардония песенен конкурс Евровизия за последните 10 години. Това стана ясно от обявената официална подредба, включваща всички 46 държави, участвали в престижната  надпревара от 2010 насам. Резултатът се формира на база от получените точки в десетте големи финала на шоуто – от този в Осло през 2010 до финала в Тел Авив през 2019.  На първо място в класацията логично е Швеция, където конкурсът е в центъра на креативната индустрия, която заема значителен дял от брутния вътрешен продукт на страната. Второтo място е за Италия, а топ 8 допълват още Русия, Азербайджан, Украйна, Холандия, Австралия и България.

Осмото място на България е изключително впечатляващо, защото страната ни реално има само три финала през това десетилетие - второто място на Кристиан Костов през 2017-а в Киев с песента „Beautiful Mess”, четвъртото място на Поли Генова през 2016-а с „If Love Was A Crime” в Стокхолм и 14-то място на групата Equinox през 2018-а в Лисабон. В периода 2016-а до 2018-а БНТ е на практика най-успешната телевизия, участвала в конкурса и българските песни събират най-много точки, изпреварайки страни с по-големи музикални индустрии като Швеция, Русия, Холандия, Италия, Германия, Франция и Великобритания.

65-то издание на конкурса ще се проведе в холандския град Ротердам. Големият финал на Евровизия 2020 е на 16 май в залата Rotterdam Ahoy, а първият и вторият полуфинал – на 12 и 14 май.  Холандия спечели правото да домакинства Евровизия 2020 след победата на младия и дотогава неизвестен изпълнител Дънкан Лорънс с песента „Arcade“. Дънкан беше избран с вътрешна селекция от Холандската телевизия. Всяка година Евровизия събира пред екрана над 200 милиона зрители от цял свят. Конкурсът се излъчва без прекъсване от 1956-а насам, което го прави една от най-дълго съществуващите телевизионни програми в света. Все още се очаква потвърждение дали България ще участва в конкурса през 2020 година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай