Българите с нови постижения. Къде сме най-силни

Какво обединява българите

Българите с нови постижения. Къде сме най-силни | StandartNews.com

Министерство на образованието и науката представи инициатива, насочена към българските общности зад граница. Един от първите  посланици на Националната програма "Неразказаните истории на българите"е Хайгашод Агасян . Това съобщи началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се провежда в Карлово. Целта на програмата е да насърчи българските общности зад граница да систематизират националните ни постижения и следите, които сме оставили в чуждите държави, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

"Само на пръв поглед тази програма е нетипична за МОН. Всъщност тя насърчава форми на извънкласна дейност и обединяването на българските общности зад граница", каза Наталия Михалевска. По думите й това е програма за търсенето на смисъла на родолюбието. "Искаме да насърчим българските общности и техните деца да преоткрият България чрез личната история на всяко семейство", обясни тя.

В рамките на програмата ще бъдат разработени и български маршрути, обединяващи знакови български места в чужди градове и държави. "Така ще проследим българската следа в чуждите държави, с които можем да се гордеем", подчерта Наталия Михалевска.

Предвижда се работна група, включваща представители на академичните общности, на Държавната агенция "Архиви", МОН и на други организации, да оценява постъпилите от българските общности предложения. Те ще бъдат систематизирани, архивирани и издавани.

Хайгашот Агасян подари и песен на инициативата - "Пътят на България", с пожелание да се превърне в неин химн.

Министерството на образованието и науката съобщи вчера за учредяването на отличието "Пробуда" за българските учители зад граница. Първия почетен знак връчи на 27 юли т.г. министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на Снежина Мeчева. Тя е дългогодишен директор на Българското училище към посолството на България в Лондон и е преподавател по български език и литература, съосновател е на Асоциацията на българските училища в чужбина. Церемонията се състоя по време годишната конференция на асоциацията в София.

"Наименованието на отличието е "Пробуда", защото вие сте съвременни будители - далеч от дома съхранявате българския дух и го пренасяте през годините", каза вчера министър Цоков. По думите му то ще се присъжда ежегодно от МОН на учители зад граница, като номинациите ще се съгласуват с Министерството на културата, Министерството на външните работи и с българските общности зад граница. "Характерно за неделните училища е, че те са обединителен център на хора с кауза - да представят историята и културата ни на българските деца, родени далеч от дома. Благодаря ви за вашата дейност и се надявам с нашето отличие да ви вдъхновим, да бъдете все така отдадени на тази кауза", каза министър Цоков, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай