БГ драмата „Сестра“ – победител в София филм фест

Лентата на Светла Цоцоркова прибра голямата награда „София – Град на киното“

БГ драмата „Сестра“ – победител в София филм фест | StandartNews.com

24-ят международен София Филм Фест-Лято представи 111 филма от 48 държави. 51 филма са с прожекции в Дома на киното и на открити платформи, 88 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 19 юли на online.siff.bg.

На 6 юли 2020-а в Платформа А6 на НДК се състоя церемонията по връчване наградите на фестивала. В международното жури с председател Питър Уебър членуват Джим Старк (САЩ, продуцент), Ирмена Чичикова (България, актриса), Николас Селис (Мексико, продуцент).               

Голямата награда „София – Град на киното“ за най-добра лента в международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7 000 евро отиде при драмата „Сестра“ (България-Катар) на режисьорката Светла Цоцоркова и продуцента Светослав Овчаров.

Специалната награда на журито спечели „Среднощно“ (Великобритания) на режисьорката Натали Бианкери. Наградата за режисура за Ева Коолс за филма й „Клео“ (Белгия).

Почетен диплом (Special Mention) за най-добър сценарий бе присъден на Масуд Бахши за „Ялда, нощ за прошка“ (Иран-Франция-Германия-Швейцария-Люксембург) на режисьора Масуд Бахши.

Почетен диплом (Special Mention) за най-добър художник бе присъден на покойния Ласло Райк за работата му по „Тези, които останаха“ (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

Наградата за бг късометражен филм на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги) бе присъдена на „Нина“ на режисьора Христо Симеонов.

Наградата за най-добър балкански филм се присъди от международно жури с председател Мира Форнай (режисьор, Словакия) и членове Бенедикт Ерлингсон (режисьор, Исландия) и Симона Костова (режисьор, Германия-България) на „Три сестри“ (Турция-Германия-Нидерландия-Гърция) на режисьора Емин Алпер. Балканското жури присъди и Почетен диплом (Special Mention) на „Шевове“ (Сърбия) на режисьора Мирослав Терзич.

Наградата за най-добър документален филм беше присъдена от международно жури с председател Виталий Мански (режисьор, Латвия) и членове Андреас Хорват (режисьор, Австрия) и Светослав Драганов (режисьор, България) на „Пещерата“ (Сирия-Дания-Германия-САЩ-Катар) на режисьора Ферас Фаяд. Документалното жури присъди и Почетен диплом (Special Mention) на „Колектив“ (Румъния-Люксембург) на режисьора Александър Нанау.

Наградата за най-добър бг игрален филм бе определена от жури от фестивалните селекционери Гайа Фурер (артистичен директор, Венециански дни, МФФ Венеция), Стефан Лаудин (директор, МФФ Варшава) и Ахмед Шауки (артистичен директор, МФФ Кайро). Тя е в размер на 3 000 евро парична премия и бе присъдена на „Котка в стената“ на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Петра Метерц (Словения), Хектор Ланос Мартинез (Испания) и Росен Спасов (България) присъди своя приз на „Тези, които останаха“ (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

Наградата на гилдията на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс се присъди на „Господ съществува, името й е Петруния“ (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьорката Теона Стругар Митевска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай